Версія для друку
Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання в контексті трансформації вугільних регіонів

Анонс КС Бурштин222 квітня 2021 року у місті Бурштин (Івано-Франківська область) будуть обговорюватись проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання у контексті трансформації вугільних регіонів України. Головний акцент цього засідання зосереджений на екологічній складовій процесу трансформації, а також на взаємозв’язку та взаємозалежності монофункціональних ергетичних міст з такими ж монофункціональними вугільними територіями.
Засідання круглого столу ініціювали та проводять Всеукраїнська екологічна ліга та Бурштинська міська рада.
До участі у круглому столі запрошені народні депутати, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Міністерства розвитку громад та територій України, науковці, голови міст та територіальних громад, для яких питання трансформації на найближчі десять років стануть найважливішим пріоритетом. Саме від комплексності розв’язання проблемних питань в економічній, соціальній, житлово-комунальній та екологічній сферах, а такожперебудови мислення місцевої влади, підприємців і самих мешканців залежить якість трансформації громад. Урядова Концепція трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року визначає таку модель розвитку як «справедлива трансформація».
Анонс КС Бурштин1Вуглевидобувні підприємства безпосередньо пов’язані з такими підприємствами, як теплові електростанції, які розташовані не тільки у межах вуглевидобувних регіонів, а й у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській та Харківській областях. Понад 70 населених пунктів залежать від підприємств вугільної галузі та теплової генерації, у деяких з них вугілля залишається єдиним доступним енергоносієм. Світові тенденції щодо скорочення вуглевидобутку вимагають комплексних та орієнтованих на людей, які проживають на відповідних територіях, програм щодо переорієнтації вугільних регіонів та суміжних підприємств на інші види економічної діяльності.
Структурна перебудова вугільної та енергетичної галузей потребує соціально-економічної трансформації цих регіонів України. У цьому процесі ми можемо скористатися досвідом Великобританії, Німеччини Чехії, Польщі. Їх досвід свідчить про доцільність та дієвість впровадження моделі «справедливої трансформації».
Звичайно ж, потрібна державна програма трансформації та план заходів до неї, що мають базуватись на відкритому обговоренні представниками органів державної влади та місцевого самоврядування усіх проблемних питань, які потребують розв’язання, з організаціями роботодавців, представниками профспілок, громадських організацій, науковим, експертним та бізнес-середовищем.
Ці та інші питання планують обговорити учасники круглого столу «Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання в контексті трансформації вугільних регіонів».

Прес-служба ВЕЛ
ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
тел.: +38044 289-31-42
+38096 174-47-93