П'ятниця 19 квіт. 2024
5 лютого 2020 р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики

Народні депутати – члени цього комітету розглядали питання щодо поводження з пестицидами і внесення змін і доповнень до законодавства. У засіданні взяли участь представники бізнес-асоціацій, які представляють інтереси українських агрохолдингів та міжнародних транснаціональних корпорацій.

Екологічну проблематику представляли лише Міністерство енергетики та захисту довкілля України та голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко (присутність якої викликала напругу у представників бізнес-асоціацій).

Автори законопроєкту №2548 (члени аграрного комітету ПП «Слуга народу») планують дозволити ввозити на територію України пестициди та агрохімікати, які не зареєстровані в країні-виробнику та не пройшли відповідних досліджень щодо впливу на довкілля і здоров’я людей.

Як показує досвід, такі отруйні речовини невідомого походження вже справляють катастрофічний негативний вплив на природне середовище, загрожують життю і здоров’ю українців.

Протягом останніх десяти років Всеукраїнська екологічна ліга займається проблемами пов’язаними з утилізацією прострочених, непридатних до використання пестицидів. Те, що доводилося спостерігати активістам ВЕЛ, можна коротко описати словом ЖАХ. Десятки і сотні тонн отрути на полях, у посадках, часом поблизу сільських садиб лежали ще з комуністичних часів. У дірявих бочках, розсипом на землі, у розбитих складах… і це по всій Україні. Тих, хто завіз колись ці пестициди, не використав і покинув напризволяще, тепер не знайти.

У 2010–2013 роках значну частину цього жахіття вдалося прибрати. В рамках державної програми отруйні речовини вивезли для утилізації за кордон, бо в Україні такі екологічно безпечні технології відсутні. За це держава, тобто ми з вами, заплатила понад мільярд гривень. Як пізніше виявилося, вивезли не все. І нині в Україні, за нашими даними, тисячі тонн цих токсичних речовини отруюють природу, забруднюють ґрунти та воду.

Нещодавно Уряд нарешті ухвалив рішення, яке дозволяє вивозити залишки отрутохімікатів для утилізації за межі України. Але от проблема: у Верховній Раді з’явились депутати, які намагаються просунути законопроєкти, що дозволять завозити в Україну нові, не зареєстровані у жодній країні світу, не випробувані, не сертифіковані пестициди та отрутохімікати.

Автори цього законопроєкту стверджують, що вони дбають про селян, що їх правові «новації» покращать доступ вітчизняних сільгоспвиробників до більш сучасних та високоефективних пестицидів. Але жодного слова про загрози для довкілля і ризики для здоров’я населення тієї країни, куди транснаціональні компанії збираються «збагрити» свій непотріб, у їх поясненнях ви не знайдете.

У когось може скластись враження, що вищевикладене – це лише емоції екологічної громадськості. Тоді на підтвердження цитуємо рішення Комітету ВРУ з питань екологічної політики: «…територія України може стати базою для проведення досліджень та випробувань створених за кордоном і незареєстрованих ніде пестицидів невідомої якості, що може мати негативний вплив на екологію та здоров’я людей».

Пропоновані аграріями зміни до законодавства не відповідають статтям 16 та 50 Конституції України, які гарантують забезпечення в Україні екологічної безпеки, підтримання екологічної рівноваги на її території, збереження генофонду українського народу та право кожного на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Міненергоеко теж вказало на недоліки законопроєкту і запропонувало його відправити на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України не пошкодувало часу і аргументів, щоб переконати «народних слуг» з агрокомітету у невідповідності законодавства України та ЄС і їхніх дій. Висновки на восьми сторінках ущент розбивають недолугі законодавчі ініціативи депутатів-аграріїв. Усі бажаючі можуть ознайомитися з цими матеріалами на сторінці законопроєктів на сайті ВРУ, реєстраційні №2548 та №2289.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що пропоновані проєкти законів не лише суперечать кільком європейським директивам, міжнародним угодам, які регулюють правила поводження з цими токсичними речовинами і нашій Конституції, а й становлять загрозу збереженню генофонду українського народу.

І наостанок: стаття 16 Кримінального кодексу України називається «Кримінальна відповідальність за незакінчений злочин». Всеукраїнська екологічна ліга пропонує притягувати до відповідальності перед українським народом ініціаторів подібних «законотворчих деліктів». Хоча б моральної – у вигляді ганебного стовпа.

За посиланням можна переглянути виступ Тимочко Т. В. під час засідання Комітету: Виступ Тимочко Т. В. 5 лютого 2020 року