Версія для друку
Круглий стіл «Поводження з небезпечними відходами в Україні: проблеми та шляхи їх розв’язання» (18 грудня 2014 р.)

stil

«Україна – одна з країн-лідерів за кількостю накопичених небезпечних відходів. Владі терміново необхідно затвердити загальнодержавну програму поводження з відходами та налагодити фінансову співпрацю з іноземними галузевими компаніями у рамках виконання міжнародних конвенцій» - експерти.

18 грудня 2014 р. у Києві в приміщенні Великого конференц-залу Національної академії наук України відбувся міжнародний круглий стіл «Поводження з небезпечними відходами в Україні: проблеми та шляхи їх розв’язання».

brifingУчасть у засіданні сесії круглого столу взяли народні депутати України, керівники провідних європейських та українських компаній, відомі вчені, які працюють в галузі поводження з небезпечними відходами, представники міжнародних та національних громадських природоохоронних організацій, зокрема: голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олег НЕДАВА, директор Міжнародної асоціації по пестицидам і хлорвмісним хімікатам (IHPA) Джон ВАЙГЕН, голова правління компанії «SiGroupConsort. Ltd.» (Ізраїль) Ілля МАРЧЕВСЬКИЙ, доктор технічних наук, член-кореспондент НАН України Георгій ЛИСИЧЕНКО, керівник міжнародних проектів компанії-утилізатора небезпечних відходів «Tredi» (Франція) Томас ВАНДЕНБРУК.

У ході панельної дискусії експерти та влада обговорили нагальність вирішення проблеми утилізації небезпечних відходів, мінімізації ризиків для довкілля та здоров’я людей.

TV«Структура економіки України продукує небезпечні відходи протягом багатьох років. Токсичні речовини загрожують довкіллю і здоров’ю людей. Держава має вживати термінові кроки щодо цивілізованого поводження з відходами. Необхідно продовжити роботу з утилізації відходів з небезпечних зон – столичного заводу «Радикал» та Домбровського кар’єру у місті Калуш. Оскільки в Україні немає власного підприємства з переробки таких відходів, ми маємо залучати провідні міжнародні компанії з високим рівнем довіри до їх роботи в європейських країнах. Пріоритетами нового уряду має бути усунення корупційних схем дозвільно-ліцензійної діяльності у сфері поводження з відходами та розроблення програми рекультивації територій, які були забруднені небезпечними відходами», - наголошує голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО.

JohnДиректор Міжнародної асоціації по пестицидам і хлорвмісним хімікатам (IHPA) Джон ВАЙГЕН зазначив: «Україна зробила значні кроки на шляху очищення своєї території від непридатних пестицидів та інших небезпечних речовин. Базельська та Стокгольмська конвенції, стороною яких є Україна, мають свої фінансові механізми підтримки. Україна може розраховувати на міжнародну допомогу в галузі поводження з небезпечними відходами за умови дотримання вимог Конвенцій та своїх зобов’язань щодо міжнародних компаній, які працюють в Україні».

«В Україні на сьогоднішній день з усіх країн колишнього пострадянського простору максимально виконуються програми з вивезення небезпечних відходів з країни відповідно до вимог Базельської конвенції. За останні 5 років наша компанія вивезла 52 тисячі тонн небезпечних відходів. Ще минулого року в Україні на кожного жителя припадало по кілограму відходів. Зараз ця цифра зменшилася. Сподіваємося, що проблема поводження з небезпечними відходами буде в центрі уваги української влади і надалі. Міжнародні компанії готові співпрацювати з вашою країною і допомагати їй. Але дуже важливим є виконання спільних домовленостей і зобов’язань. Це буде залучати додаткові інвестиції та покращувати імідж України», - підкреслив голова правління компанії «SiGroupConsort. Ltd.» (Ізраїль) Ілля МАРЧЕВСЬКИЙ.

kameri

Саме компанія «SiGroupConsort. Ltd.» (Ізраїль) – один з найбільших операторів українського ринку утилізації небезпечних відходів. Фахівці компанії провели низку масштабних проектів з утилізації небезпечних відходів: берілію в місті Києві, мононітрохлорбензолу в місті Горлівка Донецької області, а також гексахлорбензолу в місті Калуш Івано-Франківської області. Завдяки такій роботі вдалося запобігти екологічній катастрофі, захистити навколишнє середовище та здоров’я людей.

Утім, завершити цикл робіт компанія не може через заборгованість зі сторони української влади у розмірі 300 мільйонів гривень. Міжнародні та українські експерти радять чиновникам розрахуватися із виконавцями робіт та сприяти дотриманню вимог міжнародних конвенцій (Базельської та Стокгольмської конвенцій), що буде стимулювати європейські компанії до подальшої роботи в Україні.

Nedava«В Україні загалом близько 450 млн. тон накопичених відходів (з них 919 тис.– небезпечні), більше мільйона тон – знаходиться у несанкціонованих місцях. Згідно з українським законодавством, пріоритетним у діяльності влади має бути захист життя та здоров’я громадян, ощадливе використання природних ресурсів та підтримка безпеки навколишнього середовища. Ми повинні імплементувати європейські директиви та налагодити регулювання на законодавчому рівні. Держава має створити прозорі та ефективні правила у сфері поводження з відходами і виконувати свої зобов’язання щодо тих підприємств, які працюють безпечно для довкілля.», - наголосив народний депутат України Олег НЕДАВА.

За результатами обговорень, учасники засідання вирішили розробити та затвердити загальнодержавну програму утилізації відходів, яка передбачатиме їхню безпечну переробку, транспортування, мінімізацію накопичення відходів та запровадження нових технологій у переробній галузі. Це дозволить зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, перетворити переробну галузь у самостійний рентабельний сектор економіки та залучити впливові міжнародні компанії на український ринок.

IMG 3604

 

Програма круглого столу
Запис брифінгу для ЗМІ на нашому каналі в YouTube