П'ятниця 29 бер. 2024
Як запровадити систему збирання батарейок за рахунок державних коштів

Вже п'ятий рік поспіль Всеукраїнська екологічна ліга за активної участі Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» проводить громадську природоохоронну кампанію «Батарейкам – утилізація!». За цей час вона набула всеукраїнського масштабу, зокрема встановлено 518 контейнерів у всіх регіонах України та зібрано понад 16 тонн відпрацьованих батарейок. До кампанії постійно долучаються нові учасники, оскільки дедалі більше українців розуміють шкоду, якої завдають відпрацьовані батарейки довкіллю та здоров’ю людини. Відпрацьовані батарейки відносять до небезпечних відходів, і в разі потрапляння на полігони під дією атмосферних чинників вони розкладаються з виділенням отруйних речовин у довкілля. Проте в Україні досі не створено державну систему збирання та утилізації відпрацьованих хімічних елементів живлення.

Оскільки ми є громадською організацією, нашим завданням є привернення уваги до проблеми та демонстрація засобів її розв’язання, а не виконання завдань держави. Тому ми пропонуємо Вам збирати та утилізувати батарейки за кошти місцевих бюджетів.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку» (№ 918-VIII від 24.12.2015) 80 % екологічного податку належать до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів. Керуючись цим Законом, Ви можете звернутися до представників органів місцевої влади з пропозицією запровадити збирання та утилізацію відпрацьованих батарейок у Вашому населеному пункті за кошти місцевого бюджету.

Зразок звернення до органів місцевої влади