Версія для друку
У Запоріжжі обговорили екологічну складову Стратегії розвитку області до 2020 року

Zaporazhia 13 березня 2016 року Всеукраїнська екологічна ліга провела засідання круглого столу «Екологічні проблеми Запорізької області та шляхи їхнього розв’язання». У заході взяли участь представники департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, Запорізького обласного управління водних ресурсів, обласних державних та природоохоронних установ, підприємці, науковці, громадськість.

На засіданні учасники обговорили нещодавно прийняту Стратегію регіонального розвитку Запорізької області до 2020 року та пропозиції щодо її доповнення, окреслили основні екологічні проблеми регіону та запропонували шляхи їхнього розв’язання. Крім цього, відбулося представлення Запорізького осередку Всеукраїнської екологічної ліги.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко привітала учасників та зазначила, що засідання круглого столу проходить у рамках ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку», яка була започаткована у 2015 році. В рамках цієї ініціативи експерти ВЕЛ аналізують стратегії регіонального розвитку різних областей щодо наявності окремого екологічного розділу. Стратегія розвитку Запорізької області до 2020 року має виділену Стратегічну ціль № 4, яка стосується екологічної безпеки та збереження природних ресурсів, проте вона потребує істотного доопрацювання з огляду на велику кількість гострих екологічних проблем в області.

Запорізька область є одним з найбільш техногенно навантажених регіонів України, що зумовлено наявністю й концентрацією підприємств чорної та кольорової металургії, теплоенергетики, атомної енергетики, хімії, машинобудування.

Значна частина промислових підприємств розміщена в центрі житлових забудов, що негативно впливає на навколишнє середовище населених пунктів.

Основними екологічними проблемами Запорізької області є:

-забруднення атмосферного повітря викидами забруднюючих речовин від промислових підприємств та автотранспорту;

-забруднення водних об’єктів скидами забруднюючих речовин зі зворотними водами промислових підприємств, підприємств житлово- комунального господарства;

-порушення гідрологічного та гідрохімічного режиму малих річок області;

-забруднення підземних водоносних горизонтів;

-проблема шахтних і кар’єрних вод;

-підтоплення територій регіону;

-проблеми щодо поводження з відходами І–ІІІ класів небезпеки;

-поширення екзогенних геологічних процесів.

Zaporazhia 2Тетяна Валентинівна акцентувала увагу на тому, що експерти Всеукраїнської екологічної ліги доповнили та істотно розширили Стратегічну ціль № 4, зокрема розділи «Удосконалення управління відходами» та «Розвиток природно-заповідної справи» були виділені в окремі оперативні цілі, а також доопрацьовано розділи щодо розв’язання проблем забруднення природних екосистем, стану екологічної безпеки, посилення участі громадськості у прийнятті екологічно важливих рішень.

Стратегічна ціль 4. Запорізький край – регіон екологічної безпеки
та збереження природних ресурсів
Оперативна ціль 4.1 Оперативна ціль 4.2 Оперативна ціль 4.3 Оперативна ціль 4.4
Енергоефективність та підтримка альтернативної енергетики Створення умов для поліпшення стану довкілля Удосконалення управління відходами Розвиток природно-заповідної справи та екомережі

Стратегічна ціль №4, розроблена експертами Всеукраїнської екологічної ліги

У грудні 2015 року під час прийняття Державного бюджету України великими зусиллями було досягнуто того, щоб 80% екологічного податку належали до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів. Для цільового використання цих коштів вкрай необхідно зазначити основні заходи з поліпшення екологічного стану області у стратегічному документі.

Голова Запорізької обласної організації ВЕЛ Ірина Пірогова розповіла, що для ефективного розв’язання екологічних проблем у місті та області необхідно налагодити співпрацю між підприємствами, органами місцевої державної влади та громадянами. Відсутність довіри призводить до виникнення підозр та непорозумінь, які заважають отриманню достовірної інформації та швидкому прийняттю рішень.

Вона повідомила, що система моніторингу стану довкілля в Запорізькій області є недосконалою. Запоріжжя – єдине місто в області, де проводять дослідження стану атмосферного повітря на постах спостереження. Проте, останніми роками їхня кількість значно скоротилася, тому результати моніторингу є неповними й викривленими. Фактично жодна державна структура, включаючи Державну екологічну інспекцію України, не має достовірної інформації про стан атмосферного повітря. Саме тому необхідно налагодити систему отримання даних щодо викидів забруднюючих речовин безпосередньо від підприємств-забруднювачів.

Zaporazhia 3Олександр Рильський, доктор біологічних наук, завідуючий кафедрою екології Запорізького національного університету, зазначив, що першочерговим завданням є поєднання екологічного, економічного та соціального компонентів для запровадження принципів збалансованого розвитку в процесі регіонального управління. Він зауважив, що у Стратегічній цілі, яку представив департамент екології Запорізької ОДА, не зазначено конкретних заходів, запланованих для реалізації у наступні роки. На його думку, першочерговими кроками мають бути: оснащення всіх районних центрів локальними очисними спорудами, запровадження роздільного збирання та переробки побутових відходів, проведення інвентаризації державних земель та резервування частини з них під створення заповідних об’єктів.  

Всеукраїнська екологічна ліга буде домагатися внесення змін до прийнятої Стратегії регіонального розвитку Запорізької області, зокрема прийняття у повному обсязі розширеної Стратегічної цілі № 4.

Програма круглого столу

Резолюція