Четвер 28 бер. 2024
Довкілля і здоров’я

18361939 1541576312542009 842594424 o28 квітня 2017 року в м. Тернополі на базі ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України» відбулася науково-практична конференція «Довкілля і здоров’я».

Організаторами заходу виступили ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України», управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України та  Всеукраїнська екологічна ліга.

У роботі конференції взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, наукових установ, медичних вузів України, громадських природоохоронних та еколого-орієнтованих організацій, засобів масової інформації, а також вчені у галузі медицини.

На конференції з вітальним словом виступили голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяна Валентинівна, начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації Сінгалевич Орест Васильович, заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Паничев Володимир Олександрович.

18338824 1541576329208674 893733305 o

У своєму виступі голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяна Валентинівна зазначила, що проблема негативного впливу забруднення довкілля на здоров’я та життя людини вже давно набула глобальних масштабів, перетнувши національні кордони. Широкий розвиток промислового виробництва, застосування інтенсивних технологій у агропромисловому комплексі, накопичення та зберігання відходів ядерно-енергетичного та військово-промислового комплексів зумовлюють поступове збільшення кількості шкідливих для людини хімічних речовин у довкіллі.

Вадзюк Степан Несторович, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри нормальної фізіології Інституту медико-біологічних проблем Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, голова Тернопільського обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги, зауважив, що загальновідомими є забруднення харчової сировини залишками сільськогосподарських отрутохімікатів і добрив та іонами важких металів. Особливе місце в Україні займає проблема, пов’язана з небезпекою забруднення радіонуклідами після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Але є ряд чужорідних для організму людини сполук, які додають у харчову сировину і продукти спеціально – як компоненти нових технологічних схем у харчових виробництвах. У певних умовах вони також можуть стати чинниками харчових інтоксикацій.

Чужорідні сполуки можуть спричинювати різну за типом і терміном дію на організм людини, зокрема канцерогенну, тератогенну та мутагенну. Крім того, забруднення внутрішнього середовища людини призводить до загального зменшення опору зовнішнім шкідливим чинникам, ослаблення імунної системи, виникнення захворювань серцево-судинної та ендокринної систем людського організму.

У рамках науково-практичної конференції працювали три секції за напрямами: експериментальні й прикладні аспекти екологічної фізіології; гігієнічна оцінка ризику для здоров’я населення впливу довкілля; біологічні та мікробіологічні аспекти забезпечення здоров’я людини та збереження довкілля.

За результатами конференції були підготовлено та видано збірку матеріалів.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи