П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги провели «екологічний тиждень» у Полтаві

321 квітня організовано та проведено круглий стіл «Екологічні проблеми Полтавської області та шляхи їх розв’язання». Захід відбувся в рамках ініціативи «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку».

Представники органів місцевого самоврядування, науковці та громадськість обговорили такі питання:

1.Екологічна ситуація в Полтавській області: проблеми та перспективи поліпшення.

2. Стан водних ресурсів області .

3. Можливості розширення природно-заповідних територій. Стан об’єктів ПЗФ в Полтавській області

4. Екологічні та соціально-економічні проблеми поводження з побутовими відходами у м. Полтава та Полтавській області.

5. Вплив непридатних пестицидів і отрутохімікатів на стан довкілля, якість ґрунтів та здоров’я людини.

6. Необхідність внесення змін та доповнень до Стратегії регіонального розвитку Полтавській області до 2020 року (стратегічна ціль 4). 

2Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Валентинівна Тимочко під час свого виступу зазначила, що у процесі підготовки до круглого столу експерти ВЕЛ проаналізували Стратегію розвитку Полтавської області на період до 2020 року і визначили, що  деякі екологічні питання залишилися поза увагою, зокрема:

- збереження та розширення територій ПЗФ та екомережі;

- монітринг стану довкілля;

- зменшення відсотка розораності та збільшення родючості ґрунтів.

Горжій Ігор Григорович, голова комісії з питань екології та раціонального природокористування Полтавської обласної ради, розповів про найактуальніші екологічні проблеми Полтавщини. Він зазначив, що необхідно здійснити інвентаризацію земель, визначити обсяги викидів та скидів підприємств для контролю забруднення та нелегального надрокористування. Зокрема, не є секретом, що на територіях багатьох сільрад Полтавської області незаконно видобувають пісок. Паспортизація водних об’єктів є надзвичайно важливою і питання про її проведення буде виноситися на засідання сесії.

Він також акцентував увагу на проблемі накопичення відпрацьованих ртутьвмісних ламп і запропонував налагодити їхню утилізацію на заводі ГРЛ (м. Полтава), який їх виробляє.

Тенянко Олексій Григорович, перший заступник начальника, головний лісничий Полтавського обласного управляння лісового та мисливського господарства присвятив доповідь проблемам лісової галузі. Він зауважив, що Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» взагалі не передбачено будь-якої державної фінансової підтримки для підприємств лісової галузі.

19 квітня в Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. Гончара відбувся семінар-тренінг для вчителів «Впровадження освіти для збалансованого розвитку», у якому взяли участь 25 вчителів з усієї області. Семінар провели фахівці Всеукраїнської екологічної ліги Олена Шемет та Наталія Данилюк. Під час заходу учасникам була представлена частина тренінгу «За життя без сміття», який можна проводити у школах для дітей різного віку. Тренінг стосувався проблем споживацького способу життя та накопичення побутових відходів, способам зменшення їхньої кількості, а також особливостей поводження з люмінесцентними лампами та батарейками, які є небезпечними при потраплянні у довкілля.

20 квітня було проведено семінар-тренінг «Еколого-просвітницька діяльність у бібліотечній справі». Захід відбувся у приміщенні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського. На семінарі бібліотекарі дізналися як під час своєї роботи вони можуть формувати екологічний світогляд дітей та дорослих, отримали нові знання та навички. Всі зареєстровані учасники безкоштовно отримали 3-й том Екологічної енциклопедії та комплекти літератури природоохоронного спрямування, які будуть передані у відповідні районні та міські бібліотеки.

Програма круглого столу «Екологічні проблеми Полтавської області та шляхи їх розв’язання»

Резолюція круглого столу «Екологічні проблеми Полтавської області та шляхи їх розв’язання»

Проект стратегічної цілі 4. Екологічна безпека та збереження довкілля. Полтавська область

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи