П'ятниця 29 бер. 2024
Збереження біологічного та ландшафтного різноманіття як складова екологічного та патріотичного виховання населення України

Резолюція

Програма

IMG 33277-8 липня 2016 року у м. Святогірськ Донецької області відбулася науково-практична конференція «Збереження біологічного та ландшафтного різноманіття як складова екологічного та патріотичного виховання населення України».

Організаторами конференції є Всеукраїнська екологічна ліга та Національний природний парк «Святі Гори».

Метою конференції є сприяння збереженню природної, історичної та культурної спадщини як передумови формування національної свідомості, відновлення та охорони біорізноманіття й визначення пріоритетних напрямів розбудови національної та регіональних екомереж.

В рамках конференції були обговорені такі питання: 

- пріоритетні завдання збереження біорізноманіття у контексті розбудови регіональних та локальних екомереж;

- шляхи підвищення якості та ефективності управління природно-заповідним фондом;

- основні підходи до розроблення еколого-культурних та історичних маршрутів на території об’єктів ПЗФ;

- досвід та проблеми встановлення й відновлення меж природоохоронних територій;

- співпраця об’єктів ПЗФ з місцевими громадами, освітніми установами та громадськими організаціями

IMG 2902У відкритті конференції взяли участь: Тимочко Тетяна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Приймачук Сергій, директор Національного природного парку «Святі Гори», Недава Олег, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Лихач Олександр, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації, Романік Роман, заступник директора департаменту, начальник відділу служби державної охорони та державного кадастру територій та об’єктів ПЗФ Міністерства екології та природних ресурсів України.

Сергій Приймачук розповів про історію створення Національного природного парку «Святі гори» і зазначив, що головними напрямками наукової діяльності парку є:

- інвентаризація флори та фауни в басейні ріки Сіверський Донець в межах Донецької області и на прилеглих ділянках  Харківської и Луганської областей;

- спостереження за річними і сезонними змінами рослинності и населення наземних хребетних тварин на стаціонарах;

- вивчення впливу рекреації на природні комплекси.

Він зауважив, що НПП «Святі Гори» являє собою унікальний куточок природних багатств Придінців’я, і найцінніше багатство – це соснові ліси і діброви, збереження, відтворення і раціональне використання яких є одним з головних завдань парку.

Тетяна Тимочко у своєму виступі зазначила, що до складу природно-заповідного фонду України входять найцінніші екосистеми, які мають велике значення для підтримки балансу природних процесів на території нашої країни. Станом на 2016 рік показник заповідності становить 6,3 %, тоді як у країнах Європи – не менше ніж 10 %.

Вона зауважила, що Схід України є унікальним з природоохоронного погляду, оскільки тут збереглися типчаково-ковилові цілинні степи, байрачні та заплавні ліси. Цінним природно-ландшафтним спадком є крейдяні скелі, на яких ростуть реліктові бори сосни крейдової.

Проте, найгострішим питанням сьогодення є воєнні дії на Сході України, які, крім людських жертв та руйнацій, призводить до знищення природних територій Луганської та Донецької областей. Частина заповідного фонду цього регіону вже знищена, і необхідно вжити негайних заходів для збереження територій, які ще залишилися.

Олег Недава у своєму виступі наголосив на тому, що заповідні території відіграють значну роль у формуванні екологічного світогляду та бажання зберегти довкілля для наступних поколінь. Захоплення природою рідного краю сприяє підвищенню рівня національної свідомості та почуття гордості за свою країну у дітей та молоді.

Він зазначив, що відновлення Сходу України має відбуватися на засадах збалансованого розвитку, і важливу роль у цьому відіграють природоохоронні території. Їхнє збереження забезпечує існування унікальних ландшафтів, рідкісних видів та підтримує екологічний баланс у довкіллі.

Олександр Лихач запропонував оголосити наступний рік Роком охорони навколишнього природного середовища в Україні та зазначив, що його реалізація в рамках комплексу відповідних заходів може стати важливим кроком для забезпечення інтеграції нашої держави до європейської спільноти.

На другий день науково-практичної конференції з доповідями виступили представники національних природних парків «Кременецькі гори», «Дворічанський», «Меотида», «Святі Гори» та ін.

IMG 3502Після завершення круглого столу учасники відвідали Свято-Успенську Святогірську Лавру, ознайомилися із заповідними куточками НПП «Святі гори» та встановили український прапор біля меморіалу екіпажу літака Ан-30 №80, який був збитий російськими бойовиками у 2014 році.

Дякуємо всім учасникам за активну участь та бажаємо натхнення у подальшій праці!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи