Версія для друку
В Росі масово гине риба (2018 р.)

В Росі масово гине риба1В районі смт Стеблів, що на Черкащині, більше місяця триває загибель риби на річці Рось. Місцеві екологи та активісти бʼють на сполох, вбачаючи основну причину в зарегульованості стоку греблями Стеблівської та Корсунської ГЕС і забрудненні води фосфатами, які спричиняють неконтрольований розвиток синьо-зелених водоростей і так зване «цвітіння» води.

Дно Росі вкрите півметровим шаром риби та раків, яких місцеві жителі збирають і продають, видаючи за щойно виловлені. За словами стеблівчан, сморід від загиблої риби йде навіть з водопровідних кранів.

В Росі масово гине риба4Корсунь Шевченківська районна рада проголосувала за введення надзвичайного стану в районі че рез масову загибель риби в річці Рось. Разом з тим, депутати рекомендували ПАТ «Черкасиобленерго» розірвати угоди з вінницьким підприємством «Новосвіт», яке експлуатує Стеблівську та Корсунську ГЕС.

В Росі масово гине риба5Нині має місце злочинне недотримання встановлених державою санітарних норм, занижуються обсяги санітарних попусків, робота мінітурбін ГЕС є малоефективною для покращення гідрохімічного, гідробіологічного та санітарного стану ділянок річки Рось із зарегульованим стоком. Впродовж 6 останніх років у весняний та осінній періоди здійснювалися промивки, без яких, як виявилося, втрачаються можливості для повноцінного задоволення потреб населення та нормального існування живих істот. Весною 2018 року така промивка не була зроблена, результатом чого стала екологічна катастрофа на р. Рось.

Всеукраїнська екологічна ліга та її Корсунь-Шевченківський районний осередок понад 10 років опікуються екологічним станом Росі. Ми неодноразово наголошували, що надзвичайно важливим фактором для забезпечення нормального санітарного стану та кисневого водообміну водосховищ є постійні санітарні попуски води з під заставок гребель, тобто з придонних шарів, як це робилося до передачі ГЕС в оренду.