Четвер 28 бер. 2024
12 серпня 2019 року у місті Корсунь-Шевченківський відбулось розширене засідання правління Всеукраїнської екологічної ліги, присвячене проблемам річки Рось

тв12 серпня 2019 року у місті Корсунь-Шевченківський відбулось розширене засідання правління Всеукраїнської екологічної ліги, присвячене проблемам річки Рось.

Участь у засіданні взяли депутати Корсунь-Шевченківської районної та міської ради, місцеві жителі, науковці, активісти Білоцерківської та Володарської громад, представники засобів масової інформації. Зокрема, були присутні: Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги; Стріхарський Андрій Петрович, новообраний народний депутат України по 196-му виборчому округу; Гайдай Олександр Васильович, голова Корсунь-Шевченківської міської ради, Пустільнік Петро Тимофійович, заступник голови Корсунь-Шевченківської районної ради.

Зі вступним словом до учасників звернувся Стріхарський Андрій Петрович, народний депутат України, який наголосив на необхідності розв’язання екологічних проблем та запевнив присутніх у тому, що під час виконання своїх повноважень докладе значних зусиль для захисту навколишнього середовища Корсунщини.

b9c8801a 4145 4d8a 985c 4bd3779570c1У своєму виступі Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, представила негативні наслідки та наголосила на реальних загрозах відкриття в заплаві річки Рось кар’єру з видобутку цирконію.

ТОВ «Рутил-ільменітова компанія» планує видобувати відкритим способом розсипні циркон-рутил-ільменітові руди на Тарасівському родовищі, яке розташоване у Володарському районі Київської області. За попередньою оцінкою вилученню підлягають 1015 га земель. З них 400 га – родючі чорноземи, а 615 га – лісогосподарського призначення. Як відомо, цирконій і супутні метали є радіоактивними. Враховуючи велику площу родовища та значні об’єми видобутку та переробки рудних пісків, буде мати місце значний негативний вплив на оточуюче природне середовище та життя і здоров’я людей.

Також основним небезпечним фактором подібної діяльності є потрапляння до ґрунтових вод радіоактивних металів під час їх видобування. Оскільки дане родовище розташоване у басейні річки Рось і враховуючи необхідність промивки видобутого піску та утворення значних відходів виробництва, також можливе потрапляння радіоактивної руди до річки, яка є джерелом питної води для Білої Церкви, Умані та міст, розташованих нижче за течією річки. У повідомленні про плановану діяльність підприємством не висвітлено обсяги впливу на водне середовище та ґрунти, лісові масиви, обсяги виснаження природних ресурсів, зони еколого-геохімічних аномалій, забруднення атмосферного повітря. Враховуючи вищезазначені наслідки, громадськість територій, які відносяться до перспективних щодо видобутку корисних копалин, виступають проти провадження цього виду діяльності.

IMG 2441

Питання незаконності приватизації Корсунь-Шевченківської та Стеблівської ГЕС підняв Педченко Григорій Адамович, член правління РО ВЕЛ.

Пустільнік Петро Тимофійович, заступник голови Корсунь-Шевченківської районної ради, висвітлив ситуацію щодо незаконного будівництва агрофірмою «Урожай» поливних станцій у межах захисної смуги річки Рось.

Про законність спорудження агрофірмою «Корсунь» станції з протруєння насіннєвого матеріалу та оцінку впливу на довкілля даного об’єкту проінформувала присутніх Поліщук Валентина Борисівна, член правління РО ВЕЛ.

Учасники засідання долучились до активного обговорення вищенаведених питань та наголосили на необхідності продовження активної роботи із захисту навколишнього середовища. Зокрема, буде направлене звернення у відповідні контролюючі органи для перевірки законності діяльності підприємств, які можуть завдати шкоди довкіллю, життю і здоров’ю людей.IMG 2394