П'ятниця 29 бер. 2024
Завод «Радикал»: екологічне лихо в майбутньому

Київський завод хімікатів «Радикал» почав працювати у 1951 р. Завод спеціалізувався на виробництві каустичної соди, хлору, бертолетової солі, каучуку, сірчаної та соляної кислот.
В електролізному виробництві використовувалася ртуть, 2 тис. тон якої щороку осідало на території заводу, внаслідок чого за стільки років на цій території накопичилося більше десяти тисяч тонн цієї небезпечної речовини.

На початку 90-х років завод збанкрутів та був закритий. Залишене без нагляду майно заводу поступово було розграбовано. А на території заводу залишилися без спеціального нагляду та контролю сотні тонн шкідливих речовин.
З 2001 по 2005 роки вже проводилися роботи з очищення території. Було вивезено понад 120 тонн металу, що просяк ртуттю, ємкості з некондиційними кислотами тощо.
Але залишається ще багато проблем. Протягом 50 років накопичилася значна кількість ртуті саме в конструкціях заводу, які в свою чергу, створюють небезпеку для людей, які живуть та працюють неподалік від території заводу. Територія заводу знаходиться поблизу популярного ринку «Даринок», також на території заводу розташовано багато складів з різними товарами, офісні приміщення, тобто це все місця, де постійно перебувають люди.