Вівторок 19 бер. 2024
11 грудня – Міжнародний день гір (International Mountain Day)

День гор511 грудня відзначають Міжнародний день гір, встановлений за рішенням 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року.

Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення сталого розвитку гірських регіонів. Просвітницькі заходи, як правило, включають тематичні книжкові ярмарки, симпозіуми, лекції та семінари, а також тематичні заняття в школах. Товариства любителів гір зазвичай проводять пізнавально-розважальні заходи протягом тижня.

День гор8Гори займають близько однієї чверті поверхні планети і є домівкою для майже 10 відсотків населення. Це – заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води усіх основних річок Землі.

Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту майже мільярд жителів планети, але й опосередковано впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їх підніжжя. Зокрема, гори дають прісну воду, енергію і продовольство – ресурси, яких у майбутньому буде все менше й менше. При цьому, в гірських районах найбільш високий рівень бідності, й вони є надзвичайно вразливими під дією змін клімату, знеліснення, деградації грунтів та інших катастроф. Кожен третій мешканець з гірських районів країн що розвиваються, страждає від браку продовольства й змушений жити в злиднях та ізоляції. 

День гор6І хоч в Україні гори займають невелику частину країни (5% площі): Українські Карпати (висота до 2061 м) – на південному заході й Кримські гори – на півдні Кримського півострова (найвища вершина – гора Роман-Кош, висота 1945 м), їх значення у розвитку гірських регіонів дуже важливе.

День гор3Як наголошують в ООН, необхідно знайти нові сталі шляхи розвитку, які відкривали б нові можливості для населення як гірських районів, так і низин, що дозволило б викорінити бідність, не завдаючи шкоди доволі крихким гірським екосистемам.

Горам приділяється увага в Порядку денному ООН на період до 2030 року, однак, найчастіше про них забувають. З огляду на важливу роль, яку гори відіграють в нашому житті, необхідно прийняти ряд термінових заходів по залученню уваги широкої громадськості до стану гірських масивів по всьому світу.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи