Версія для друку
Засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України – дискусія про передачу Державного агентства водних ресурсів України у підпорядкування відновленого Міністерства аграрної політики та продовольства України

передачу агентства водних ресурсів 2Комітет з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України розглянув звіт Голови Державного агентства водних ресурсів України.

У засіданні взяла участь голова ВЕЛ Тетяна Тимочко (виступи з 1.20.20 і з 1.32.20).

Інформація на сайті Комітету та відеозапис:

http://komekolog.rada.gov.ua/news/main_news/75428.html

Зараз у владі знову йде дискусія про передачу агентства водних ресурсів у підпорядкування відновленого аграрного міністерства. І не дивно, що презентацію звіту голова Держводагенства Валентин Шліхта побудував таким чином, щоб у разі потреби прозвітувати й аграріям. Складалося враження, що нинішнє керівництво агенції досить вибірково читає Водний кодекс і його пріоритетом є використання вод, а охорона від забруднення, засмічення та виснаження – додаткове і нецікаве навантаження для керівника Держводагенства. Про якість поверхневих вод, неочищені скиди, захист водних ресурсів від забруднення у звіті йшлося досить опосередковано.

передачу агентства водних ресурсів 3В. Шліхта більше говорив про кількість гідротехнічних заходів і документів, а ніж про їх ефективність щодо захисту уразливих природних водних об’єктів. Презентація містила багато цифр щодо зрошених гектарів і вилитих мільйонів кубометрів води. А от про ефективність використаної води, про якість цієї води, про деградацію водних об’єктів, він навіть не згадав.

На прямі запитання народних депутатів про його ставлення до передачі Держводагенства у підпорядкування галузевого аграрного міністерства В. Шліхта, усміхаючись, відповідав, що він лише «менеджер» – виконавець спущених згори вказівок і не його справа їх оцінювати.

Засідання Комітету перетворювалося на формальність. Держводагенство збиралося вкотре вийти сухим із брудної води і деградованих водних об’єктів, аж тут слово взяла голова ВЕЛ.

передачу агентства водних ресурсів 4Тетяна Тимочко наголосила, що річки, озера, а тим більше підземні води є обмеженими та уразливими природними об'єктами, які забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу. Рішення передати водні ресурси у підпорядкування, галузевому міністерству є недоцільними і необґрунтованими. Сільське господарство є чи не найбільшим водокористувачем, підприємства якого спричиняють негативний вплив на довкілля.

Великим агрохолдингам вода потрібна для зрошення посівів соняшника, кукурудзи і рапсу. Ну отримають вони кілька років високі врожаї, а далі ми втратимо і водні джерела і ґрунти. Бо в річки України промислові підприємства і шахти скидають неочищені забруднені стоки та високо мінералізовані води. У результаті безконтрольного застосування пестицидів та іншої агрохімії і самі аграрії нині є серед найбільших забруднювачів довкілля. До 20% використаної ними хімії опиняється згодом у водних об’єктах. Існуючі технології поливу призведуть до засолення ґрунтів і їх втрати. Ми бачимо на прикладі Криму, зазначила голова ВЕЛ, як нерозважливі дії окупаційної влади призвели до виснаження вод і земель півострова.

Реалізація проголошених Мінагро планів в Україні призведе до подальшої деградації водних ресурсів. Всеукраїнська екологічна ліга таке рішення вбачає не лише неприйнятним з точки зору збереження важливого природного ресурсу, а навіть злочинним – з огляду на відповідальність нинішніх поколінь перед майбутніми.

передачу агентства водних ресурсів 1Голова ВЕЛ привернула увагу учасників засідання до необхідності здійснити реформу державного управління у сфері водних ресурсів (відокремлення функції формування водної політики, функції державного нагляду і контролю та функції природокористування і господарської діяльності) з відповідними змінами у Водному кодексі.

Т. Тимочко підкреслила, що ігнорування екологічної складової щодо стану водних об’єктів у презентованому звіті є свідченням некомпетентності і нерозуміння керівництвом Держводагенства головних цілей і принципів водної політики держави. Завершуючи виступ, голова ВЕЛ запропонувала народним депутатам визнати діяльність керівництва Держводагенства незадовільною та закликала Міндовкілля спрямувати діяльність цього центрального органу влади з врахуванням принципів охорони природного середовища, викладених у Конституції України та Законі «Про охорону навколишнього природного середовища».