Вівторок 19 бер. 2024
Web-презентація книги «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води»

Презентація web книги323 березня 2021 року Всеукраїнська екологічна ліга та Посольство держави Ізраїль в Україні організували та провели web-презентацію книги «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води» на платформі ZOOM. 

У заході взяли участь 47 фахівців, зокрема, представники міністерства захисту довкілля України, Посольства держави Ізраїль в Україні, народні депутати, науковці, громадські активісти з усіх куточків України, експерти з Ізраїлю та Америки.

Модератором заходу була Тетяна Тимочко – голова Всеукраїнської екологічної ліги, яка представила головні екологічні проблеми водних ресурсів в Україні та запропонувала учасникам висловити пропозиції щодо їх розв’язання.

З привітальним словом виступив заступник Посла держави Ізраїль пан Йоав Бистрицькиякий наголосив на необхідності зміни ставлення до водних ресурсів в контексті глобальних змін клімату. 

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв наголосив на заходах міністерства щодо підготовки планів управління річковими басейнами, які розробляються для кожного району річкового басейну для досягнення «доброго» екологічного стану поверхневих та підземних вод.

Народний депутат України Едуард Прощук, який є головою підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу довкілля Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування акцентував увагу присутніх на важливості переходу до інтегрованого управління водними ресурсами, що включає питання забору води, очищення стоків, санітарного стану водозбірної території, захист від промислового забруднення, а також забруднення нітратами, що змиваються з сільськогосподарських угідь, питання оцінки та управління ризиками затоплення під час паводків та захисту населених пунктів. 

Автор книги «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води» Сет М. Сігель у своєму виступі презентував свою працю, де досліджено вплив кліматичних змін на стан водних ресурсів у світі, основні етичні засади особливого ставлення ізраїльтян до води, історію успіху «фантазійного» водного плану, який перетворився у реальність. Сет М. Сігель розказав про екологічно-дружні технології у водному господарстві Ізраїлю та поділився «секретом» успіху ізраїльської водної філософії.

В дискусійній панелі були обговорені питання:

– Управління національною системою водопостачання: досвід Ізраїлю та України.

– Екологічні проблеми поверхневих водойм: загрози для природних екосистем і здоров’я людей.

– Проблеми змивання агрохімікатів з сільськогосподарських угідь у водні об’єкти.

– Економічні механізми збалансованого водокористування.

– Формування нового ставлення у суспільстві до води, інформаційно-просвітницька робота з населенням щодо збереження водних ресурсів.

– Екологічно дружні технології очищення забруднених вод.

Презентація web книги1До учасників звернувся Яків Лівшиц, головний гідролог урядової Асоціації управління водними ресурсами Ізраїлю, який в своїй презентації представив порівняння стану і кількості водних ресурсів в Україні та Ізраїлі, розказав про основні законодавчі, інституційні, технологічні засади національної системи водопостачання. Його доповідь викликала велику кількість запитань в українських фахівців. До дискусії долучилися Сергій Трофанчук, начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, який акцентував свою увагу на водних питаннях Сходу. Про водні проблеми великих та малих річок України наголосила Алла Прищепа, кандидат сільськогосподарських наук, професор, директор Навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою Національного університету водного господарства та природокористування.

В обговоренні критичних проблем стану водних ресурсів в Україні, питань дефіциту якісної питної води, промислового забруднення вод, зменшення водності та відсутності інформаційно-просвітницької роботи щодо збереження водних ресурсів взяли участь: Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України, Наталія Фоміна, старший викладач кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету, голова Черкаської обласної організації ВЕЛ, Євген Яковлев, доктор технічних наук, професор, науковий співробітник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, Едуард Осійський, заступник начальника басейнового управління річки Тиса, Сергій Калініченко, в. о. заступника Державної екологічної інспекції Центрального Округу, Степан Вадзюк, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри фізіології Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, голова Тернопільської обласної організації ВЕЛ.

Зустріч завершилась внесенням цікавих і конструктивних пропозицій, зокрема Едуард Прощук запропонував підготувати і внести зміни до законодавства щодо обов’язкової екологічної освіти на всіх освітніх рівнях, Володимир Терлецький акцентував питання обміну досвідом між українськими та ізраїльськими фахівцями на практичному рівні, Едуард Осійський наголосив на необхідності якнайскорішого розроблення та впровадження на місцевому рівні планів управління річковими басейнами. Підводячи підсумки зустрічі,  Тетяна Тимочко анонсувала плани Всеукраїнської екологічної ліги щодо проведення регіональних заходів, присвячених водним ресурсам, де планується презентувати книгу «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води».

Програма заходу

Відео запис web-презентації

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи