Вівторок 19 бер. 2024
Проблемні питання у сфері користування надр

3 березня Видобуток копалин2Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко взяла участь у засіданні Комітету з екологічної політики та природокористування Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Першим питанням депутати обговорили доопрацьований законопроєкт № 4187 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надр». 3 лютого цього року Верховна Рада через велику кількість зауважень не підтримала у першому читанні цей проєкт закону і направила його до Комітету для підготовки на повторне перше читання.

Законопроєктом вносяться зміни до Кодексу України про надра, Земельного кодексу України, Гірничого Закону України, Закону України «Про нафту і газ», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

3 березня Видобуток копалин3У доопрацьованому проєкті враховано значну частину зауважень, висловлених народними депутатами, фахівцями та зацікавленими сторонами. Але тут збережено окремі норми, з якими не можна погодитися, – наголосила у своєму виступі голова ВЕЛ.

Зокрема Т. Тимочко привернула увагу депутатів до неправомірності скасування норм щодо погодження місцевими громадами надання у користування місцевих корисних копалин та здійснення контролю за використанням та охороною надр. Це суперечить Конституції України, це також суперечить нормам Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», зокрема статті 15 цього закону, де прямо зазначено: місцеві ради несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища на своїй території і в межах своєї компетенції видають (переоформлюють, видають дублікати, анулюють) дозволи на спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення у випадках, передбачених законом.

На негативні наслідки скасування цих норм вказали народний депутат Е. Прощук, уповноважена з прав людини Л. Денисова. Про це також зазначено у листі Мінюсту.

Голова профільного підкомітету П. Якименко намагався сперечатися – мовляв, автори таким чином хочуть обмежити корупцію у місцевих органах влади. На що Тетяна Тимочко відповіла: «Ці зміни не обмежують корупцію, а переносять її на вищі щаблі – у центральні органи влади».

3 березня Видобуток копалин1Також голова ВЕЛ звернула увагу депутатів Комітету на спірності доповнення статті 149 Земельного кодексу України новою частиною щодо вилучення земельних ділянок лісогосподарського призначення державної або комунальної власності без отримання згоди землекористувачів для цілей видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, що не враховує право землекористувачів самостійно господарювати на землі (пункт «а» частини 1 статті 95 ЗК України) та не сприятиме збереженню лісового фонду.

Комітет прийняв рішення направити законопроєкт для повторного першого читання. І з цього приводу ВЕЛ збирається звернутися до парламентських фракцій та груп з проханням при обговоренні проєкту наголосити на неприпустимості обмеження прав місцевих громад і порушення екологічних прав громадян.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи