Версія для друку
13 жовтня – Міжнародний день зменшення небезпеки лих

Стихіині лиха7День був заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 22 грудня 1989 року і його метою є підвищення рівня обізнаності суспільств щодо того, яких заходів потрібно вживати, щоб зменшити наслідки лих.

Стихіині лиха9Цьогорічний Міжнародний день зменшення небезпеки лих – це все про управління. Ви можете виміряти належне управління ризиком стихійних лих у збережених життях, зменшенні кількості людей, які постраждали внаслідок катастроф, та зменшенні економічних втрат. COVID-19 та кліматична надзвичайна ситуація говорять нам про те, що нам потрібні чітке бачення, плани та компетентні, уповноважені установи, що діють на основі наукових доказів для суспільного блага.

Стихіині лиха1Для цього потрібно мати національні та місцеві стратегії зменшення ризику стихійних лих до кінця року, узгоджені державами-членами ООН. Ми повинні бачити стратегії, що стосуються не лише окремих небезпек, таких як повені та шторми, але ті, що реагують на системний ризик, спричинений зоонозними хворобами, кліматичними шоками та руйнуванням навколишнього середовища.Стихіині лиха3

Стихіині лиха2Хороші національні та місцеві стратегії зменшення ризику стихійних лих повинні бути багатогалузевими, пов’язуючи політику у таких сферах, як використання земель, будівельні норми, охорона здоров’я, освіта, сільське господарство, охорона навколишнього середовища, енергетика, водні ресурси, зменшення бідності та адаптація до змін клімату.