Версія для друку
27 вересня – Всесвітній день річок

День річки1Всесвітній день річок – це свято світових водних шляхів.

Ріки – головні поверхневі артерії суходолу, концентратори потоків речовини та енергії в ландшафтах, наявні на всіх континентах. Долини річок є концентраторами ландшафтного різноманіття, важливими шляхами міграції для рослин і тварин багатьох видів. Ріки є дуже чутливими до антропогенного впливу, і лише завдяки нашій активній участі ми можемо забезпечити їхнє здоров’я на наступні роки.

День річки5Для того, щоб захистити річки, і з’явився в календарі екологічних свят Всесвітній День річок. Вперше свято відзначили в 2005 році, коли ООН оголосила про початок комплексу заходів під назвою «Вода для життя», покликаного протягом 10 років залучати людей для проведення різних акцій з охорони водних ресурсів і істот, що живуть в річках. Ще задовго до цього, в далекому 1980 році Марком Анджело був заснований День річок, що святкувався лише на території Британської Колумбії (Канада).

День річки6Перше відзначення у 2005 році мало великий успіх, і День річок святкували у десятках країн. Відтоді популярність події продовжує зростати. Всесвітній День річок відзначається щорічно у четверту неділю кожного вересня. В минулому році до свята долучилося кілька мільйонів людей у близько 100 країнах світу.

На сайті, присвяченому Всесвітньому дню річок,, зібрані всі події, що проводяться по всьому світі.

День річки8

Приєднуйтесь і ви до святкування! Розпочніть власний захід до Дня річок або приєднайтеся до заходу, що проводиться поблизу вас.