Вівторок 19 бер. 2024
Місцеві екологічні проблеми у центрі уваги народних депутатів

Фото ТВ з відеоВажливі регіональні проблеми було обговорено 16 січня на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування у Верховній Раді України, зокрема:

Про проблеми у разі зупинення виконання робіт з утилізації твердого ракетного палива на ДП «Науково – виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» (м. Павлоград, Дніпропетровська область).

Про критичну ситуацію на території бувшого заводу ВАТ «Радикал» у місті Києві та пропозицій щодо демеркуризації ртутьвмісних відходів.

Про заходи щодо подолання критичного забруднення річок Случ та Хомора (Житомирська та Хмельницька області).

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, громадських організацій, експерти, фахівці.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Т. Тимочко взяла участь в обговоренні та внесла пропозиції до проектів рішень Комітету.

Щодо екологічних наслідків зупинення виконання робіт з утилізації твердого ракетного палива на ДП «Науково – виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» Т. Тимочко наголосила, що відсутність потрібного фінансування робить реальною загрозу виникнення аварії з тяжкими техногенними та екологічними наслідками міжнародного рівня. Можливе займання та вибух кількох тисяч тон твердого ракетного палива спровокує ударну хвилю та потужний сейсмічний струс. Відбудеться значний викид токсичних продуктів. Радіус впливу такого потужного вибуху, за оцінками фахівців, сягатиме від 60 до 100 км. У цю зону потрапляють населені пункти і місця найбільшого скупчення населення чотирьох областей України, а також підприємства Західно-Донбаського регіону, інфраструктурні об’єкти забезпечення життєдіяльності.

PHOTO 2020 01 17 13 58 15

Дивну позицію при розгляді цього питання зайняв народний депутат по цьому округу Р. Коптєлов, що мав би представляти інтереси павлоградців, які його обрали. Але він назвав популізмом стурбованість активістів ВЕЛ щодо ризиків зупинення утилізації ракетного палива для мешканців міста. Викликає  сумнів компетентність народного обранця із зазначеного питання.  Але саме він, як член Комітету з питань бюджету, ще при підготовці Державного бюджету на 2020 рік не загострив увагу Уряду і своїх колег-депутатів на необхідності забезпечення безпечного зберігання та подальшої утилізації ракетного палива. 

Бурхливо відбувалось обговорення питання щодо демеркуризації ртутьвмісних відходів на території ліквідованого ВАТ «Радикал». Як правило, цю тему піднімають після кожної зміни влади. А деякі ініціатори очікують на отримання значних коштів (йдеться про сотні мільйонів гривень) для чергового розпилення їх на паперову творчість і моделювання віртуальних методів транспортування 200 тисяч тон небезпечних ртутьвмісних відходів (а це приблизно 200 залізничних ешелонів) територією України до ще не існуючого полігону та неіснуючого підприємства з утилізації небезпечних відходів.Голова Комітету О. Бондаренко запропонував у найкоротші терміни провести засідання круглого столу та запросити фахівців Павлоградського хімзаводу, Південмашу, науковців, представників громадськості, а також депутатів Комітету з національної безпеки та оборони для ґрунтовного розгляду питання та підготовки звернення до Уряду.IMG 8741

Голова ВЕЛ Тетяна Тимочко зазначила, що питання поводження з небезпечними відходами і, зокрема, ситуація на заводі «Радикал» вже багато років знаходиться в центрі уваги активістів Всеукраїнської екологічно ліги. Ще у 2012 році, під час підготовки ТЕО щодо безпечної утилізації ртутьвмісних відходів ВАТ «Радикал», експерти ВЕЛ обґрунтували позицію щодо неможливості екологічно-безпечної утилізації такої кількості відходів в Україні. Пропозиції деяких експертів щодо розміщення відходів ртуті на полігоні за межами Києва є неприйнятними!

Наголошуємо, що єдиний вихід очистити Київ від цієї небезпеки – безпечно перезатарити та вивезти ці відходи за межі України для утилізації, попередньо уклавши угоду з підприємством, що має такі технології. Т. Тимочко наголосила, що за відсутності керівництва профільного міністерства, Київської міськдержадміністрації та науковців, що раніше вивчили цю проблему, рішення щодо виділення будь-якого фінансування на проектні роботи ухвалювати не варто.

Депутати Комітету підтримали таку пропозицію і запланували проведення робочої наради (засідання круглого столу) для фахового розгляду питання у максимально короткі терміни.

Забруднення річок Случ та Хомора вже стало «притчею во язицех». Це питання розглядалось за поданням Всеукраїнської екологічної ліги на засіданні еко комітету у попередньому скликанні ВРУ. Представники обласних організацій ВЕЛ Хмельницької та Житомирської областей брали участь у перевірках та дослідженнях стану річок Случ та Хомора, писали безкінечні скарги та звернення. Але, здається, саме зараз вдалося зрушити з місця це, здавалося б, непідйомне питання. Присутні на засіданні Комітету заступників голів ОДА Хмельницької та Житомирської областей, керівники екологічних департаментів, а також обласних Держекоінспекцій доповіли про конкретні заходи щодо модернізації очисних споруд на Понінківській картонно-паперовій фабриці, та планованого будівництва очисних споруд міста Полонне.

IMG 5297

Депутати Комітету підтримали пропозицію ВЕЛ щодо подальших дій Держекоінспекції спільно з Хмельницькою та Житомирською ОДА, із залученням громадськості, забезпечити дієвий контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства не тільки Понінківською картонно-паперовою фабрикою але й усих суб’єктів скидання зворотних вод до цих багатостраждальних річок на території Полонського району Хмельницької області, а також Романівського, Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області. Контролюючі органи мають забезпечити постійне спостереження за якісним станом вод річок Хомора та Случ. Окрім того, Держводагентство має здійснювати моніторинг діяльності міні-ГЕС, споруджених на річках Хомора та Случ з метою недопущення порушень гідрологічного режиму цими енергетичними об’єктами, особливо у період межені.

Члени екологічного Комітету висловили принципову позицію щодо підприємств-забруднювачів довкілля і наголосили, що в разі невиконання ними природоохоронних зобов’язань депутати будуть наполягати на зупиненні діяльності таких підприємств. Ніякі економічні вигоди не можуть досягатись за рахунок Природи!

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи