Вівторок 19 бер. 2024
Участь голови ВЕЛ у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

3-15.01-Комітет3На першому у 2020 році засіданні Комітету з екологічної політики та природокористування, що відбулося 15 січня, було розглянуто кілька важливих питань. Зокрема депутати висловили свої зауваження і запропонували відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами реєстр. № 2548. Прикриваючись тезами про усунення надмірного регулювання та покращення доступу вітчизняних сільгоспвиробників до більш сучасних та високоефективних пестицидів, автори проекту лобіюють просування на український ринок забороненої у країнах-виробниках агрохімії.

Голова ВЕЛ Тетяна Тимочко наголосила, що танснаціональні компанії маючи великий об’єм вироблених пестицидів, які за результатами виявлення їх шкідливої післядії були заборонені в країнах їх виробництва, шукають шляхи для їх реалізації. І саме наша країна, з її величезним потенціалом, цікавить їх як ринок збуту. Вона навела як приклад використання нових препаратів у країнах-членах ЄС, де застосування агрохімікатів можливе тільки після відповідної реєстрації нового препарату в країні-виробнику-члені ЄС. Вона закликала депутатів Комітету вберегти Україну від антиекологічних експериментів і запропонувала відхилити зазначений законопроект. Депутати підтримали цю пропозицію.

Ще одне питання, щодо якого ВЕЛ висловила свою точку зору, це проект Закону про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» (щодо визначення електричних автомобільних транспортних засобів, зарядних станцій під них та створенню умов для переходу на екологічний транспорт до 2030 року).2-15.01-Комітет2

Тетяна Тимочко наголосила, що насправді, на нинішньому етапі розвитку технологій, коли електроавтотранспорт називають екологічним, йдеться про підміну понять. Зростання виробництва акумуляторів, що містять отруйні хімікати та погано піддаються утилізації, може спричинити нову екологічну кризу. Нинішні технології переробки та утилізації батарей не встигають за їх продукуванням. І навіть європейські вчені закликають автовиробників і світові уряди розробити надійний план їх переробки. Не кажучи про Україну, де взагалі відсутні технології переробки навіть побутових батарейок.

При різкому збільшенні зношених автоакумуляторів, а цей час вже наступає, держава змушена буде, в умовах цейтноту, звертатися до підприємців, що матимуть ліцензії на транскордон для вивезення небезпечних для людей та довкілля відходів, до країн, які здатні будуть їх переробити. І сплачувати при цьому мільярдні суми з бюджету. Отже, наголосила голова ВЕЛ, законопроект у нинішньому вигляді є неприйнятним. А депутати Комітету запропонували відправити його на доопрацювання.

Ще одна пропозиція, що пролунала від голови ВЕЛ, – звернутися від імені Комітету до керівництва Верховної Ради України з вимогою зупинити практику, коли законопроекти, що стосуються довкілля розглядаються в українському парламенті в обхід Комітету з екологічної політики та природокористування.

1-15.01-Комітет1Наприкінці засідання Тетяна Тимочко подякувала депутатам Комітету за принципову позицію при розгляді екологічно важливих питань і вручила Голові Комітету Олегу Бондаренку тритомну Екологічну енциклопедію, створену Всеукраїнською екологічною лігою у співпраці з провідними українськими науковцями.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи