Версія для друку
Ще раз про аміачну селітру: переваги та загрози для довкілля

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Міндовкілля та Держекоінспекції негайно провести перевірку виробників та оптових торговців амоні́йної селі́три!!!

Селітра БеирутТехногенна трагедія у порту Бейрута, де вибухнули 2 750 тонн російської контрабандної аміачної селітри, привернула увагу до найбільш поширеного добрива. Потужність вибуху була приблизно співмірна з двома кілотонами у тротиловому еквіваленті, або землетрусу магнітудою 4,5 бали. Ударну хвилю відчули аж на Кіпрі, за 240 км. Військові експерти, аналізуючи відео, припускають, що без вибухівки тут не обійшлося.

Нітрат амонію – не вважався потужною вибуховою речовиною – до бейрутської трагедії. Водночас, швидкість детонації, що дорівнює 2570 м/с і маса конфіскату на портових складах, а також детонатори у вигляді попередніх вибухів, причина яких поки що достеменно не з’ясована, і спричинили білу хмару ударної хвилі. Ця хмара проіснувала трохи більше секунди, і за цей час здолала відстань понад два кілометри. Звук вибуху долетів у п’ять разів повільніше.

У деяких країнах вільний продаж нітрату амонію навіть у вигляді добрив заборонений або обмежений. Після терористичного акту в Оклахома-Сіті у 1995 році, коли загинуло 168 осіб, обмеження на продаж і зберігання нітрату амонію були введені навіть у деяких штатах США.

Під час вибуху цієї речовини утворюється величезна кількість оксидів азоту. У вологому кліматі, це викликало б кислотні дощі. У Бейруті пари NO2 будуть становити небезпеку для здоров’я мешканців кілька днів, доки природним шляхом не розсіються.

Оксиди азоту зазвичай присутні в забрудненому міському повітрі. Вони сприяють утворенню парникового ефекту і можуть подразнювати дихальну систему. При взаємодії з вихлопними газами, утворюють смог і особливо небезпечні для людей з респіраторними захворюваннями. Кислотні дощі викликають «вимирання лісів».

Селітра1У ЗМІ є повідомлення про подібні вибухи. У 1921 році приблизно 4500 тонн нітрату амонію спричинили вибух на заводі компанії BASF у Німеччині. У радіусі 70 км було вибито шибки в усіх спорудах.
У 2015 році вогняну кулю від вибуху нітрату амонію та інших хімікатів у порту Тяньцзінь на півночі Китаю було видно з космосу.

На Кіпрі після вибуху у Бейруті знищили понад вісім тон нітрату амонію,- повідомляє видання Cyprus Mail. Речовину виявили п’ять років тому під час спецоперації щоб запобігти теракту, під посольством Ізраїлю у Кіпрській столиці.
Світ порівнює події у Бейруті з Чорнобилем, а ліванці очікують, аби відповідальні за вибух були покарані.
Азот – це один із першонеобхідних для життя, елементів. Саме цим обумовлене застосування сполук азоту в якості добрив. Нітрат амонію чи простіше селі́тра амоні́йна є найбільш універсальним щодо рослин і ґрунтів і становить 55-60 % ринку мінеральних добрив у світі. Однак, слід пам’ятати, що аміачну селітру не рекомендовано вносити під огірки, кабачки, патисони та гарбузи, через те, що ці овочі найбільше накопичують нітрати.
Селітра2Саме універсальність добрива і не висока ціна сприяють його широкому і часто неекономному застосуванню. Це призводить до перенасичення речовиною окремих земельних ділянок і потрапляння у поверхневі та ґрунтові води. Вода у криницях на значній території України забруднена саме через перевикористання у сільському господарстві нітрату амонію. З одного гектара зрошуваних земель виноситься у водні системи 8-10 кілограмів азоту, який, у подальшому, активізує розвиток процесів евтрофікації (неконтрольованого росту біомаси) водойм.
Цікаво, що діоксид азоту утворюється й під час грози. Отже, грозові дощі містять певну, природну, кількість азотних добрив. Але наявність нітрату амонію у тимчасових концентраціях до 2 мг/дм3 не викликає порушення біохімічних процесів у водоймах.
Ще однією причиною забруднення вод є промислові та господарсько-побутові стічні води особливо після біологічного очищення. При перевищенні природних концентрацій нітрогенвмісні сполуки стають забрудниками води і токсикантами.
Небезпеки: Перевищення концентрацій знижує властивість гемоглобіну риб зв'язувати кисень. У людей, які тривалий час працюють на виробництвах з постійними перевищеннями природних концентрацій, виявлені запальні зміни слизової оболонки ясен, хронічні бронхіти. Порушується газообмін кисню і вуглекислого газу у легенях, виникає задишка, спостерігається гіпотонія, збільшення вмісту еритроцитів, прискорення згортання крові.
Найпотужнішими виробниками аміачної селітри в Україні є ВАТ «Рівнеазот» (Рівне), ВАТ «Азот» (Черкаси), ВАТ «Азот» (Сєвєродонецьк). Велика кількість добрив може накопичуватися на складах і припортових спорудах.
Всеукраїнська екологічна ліга звертається до Міндовкілля та Держекоінспекції з вимогою негайно провести перевірку українських заводів, які виробляють нітрат амонію та складських приміщень, де можуть зберігатися великі обсяги амоні́йної селі́три.