Версія для друку
22 березня – Всесвітній день води (Всесвітній день охорони водних ресурсів) (World Water Day)

вода 6День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року) ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення 22 березня як Всесвітнього дня водних ресурсів, щоб нагадати всім жителям планети про значення і важливість води для існування життя на Землі. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день водних ресурсів.

вода 1Цього року Всесвітній день води проходить під гаслом «Вода та зміни клімату – прискорення дій».

З нагоди його відзначення, 22 березня ООН оприлюднить доповідь про розвиток водних ресурсів світу у 2020 році, де основна увага приділяється питанням адаптації, пом'якшення наслідків і підвищення стійкості до проблем пов’язаних зі зміною клімату шляхом вдосконалення системи  управління водними ресурсами.

вода 8На жаль, у зв'язку зі спалахом коронавіруса та введенням карантинних заходів, всім довелося змінити формат заходів

Всеукраїнська екологічна ліга пропонує сформувати нову водну політику в Україні на засадах Водної Рамкової директиви ЄС. Необхідно перейти до інтегрованого управління водними ресурсами, запровадити басейновий принцип у водокористуванні та збереженні водних об’єктів.

Осередки Всеукраїнської екологічної лігивода 4 активно застосовують різні форми роботи у цьому напрямі залежно від особливостей водних об’єктів певної території, ступеня антропогенного впливу на них, екологічних проблем, що виникають у процесі водокористування. Зокрема, проводяться наукові дослідження, запроваджують тематичні природоохоронні заходи і акції; розглядають питання стану водних ресурсів на засіданнях Наукової ради ВЕЛ, здійснюють просвітницьку роботу стосовно значення водних об’єктів та необхідності їх збереження та ін.