Четвер 28 бер. 2024
Природа і люди потерпають від вогню

2Сьогодні показник забруднення атмосфери у Києві складає 117 і визначається як «шкідливий для вразливих груп», що може загострити прояв респіраторних захворювань. Насамперед, висока концентрація СО, що зафіксована на території України пов’язана із спалюванням сухої стерні та опалого листя. Всеукраїнська екологічна ліга постійно загострює увагу на шкоді від спалювання листя і сухої трави, яка є багатоликою і надзвичайно небезпечною. При горінні разом з димом в повітря вивільняються пестициди, радіонукліди, пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали, накопичені рослинами протягом року та значна кількість сажі. Суттєво змінюється структура ґрунтового покриву, тому що у вогні вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми, і саме це призводить до зниження родючості ґрунту. Крім того, майже завжди разом з листям горить сміття: пластик, гума, поліетилен, які при горінні утворюють діоксини – канцерогенні речовини, що можуть викликати мутації на клітинному рівні.  Під час тління листя без доступу повітря виділяється бенз(а)пірен, який віднесений до найбільш небезпечних канцерогенів, що викликають рак.ab3560832f248831e14f2454afeaa88d big1080

Не слід забувати і про викиди від промисловості та автотранспорту. В останні роки проблема лише погіршується, оскільки чисельність транспортних засобів зростає, а послідовна муніципальна транспортна політика, однією з задач якої мало б бути зменшення забруднення, наразі відсутня. Також, робота опалювальних підприємств суттєво змінює якість повітря. В атмосферу потрапляють частинки незгорілого палива, оксиди азоту, сірки, сажа, канцерогенні речовини. І ця ситуація найбільше впливає на стан здоров’я населення промислових міст, оскільки викиди від котелень характеризуються значною нерівномірністю розподілу.

gr 15.10.15 torfovuscheЩе одним із факторів, що спричиняють високу концентрацію забрудників є численні горіння торф’яників. Їх надзвичайно важливою особливістю є здатність розгорятись та поширюватись протягом тривалого періоду часу – місяцями. Він здатний до самозаймання навіть після того, як пожежу ліквідували. Торф не горить суцільним вогнем, а тліє із виділенням величезної кількості диму, який залишається в приземних шарах атмосфери. Розповсюдження викидів при згоранні торфу може сягати до декількох сотень кілометрів, це – важкі метали, чадний газ, сірчистий ангідрид, оксиди азоту і вуглецю. Загасити таку пожежу важко, тому що вона відбувається під верхніми шарами торфу чи торфової золи. Горіння торф’яників призводить до пірогенної деградації ґрунтів, що означає втрату родючих земель. 

12063434 881659188569295 5534468400738775216 n

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги підготували законопроект про посилення відповідальності, яка може наставати за спалювання сухостою, аж до кримінальної.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи