Версія для друку
20 вересня 2019 року в м. Києві відбудеться круглий стіл на тему «Харчові відходи: відповідальне споживання»

20 вересня 2019 року в м. Києві відбудеться круглий стіл на тему «Харчові відходи: відповідальне споживання» за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Salad 2.0Організатор заходу: Всеукраїнська екологічна ліга

Значні обсяги накопичених в Україні відходів та відсутність ефективних заходів, спрямованих на запобігання їх утворенню, перероблення, утилізацію, знешкодження та екологічно безпечне видалення, поглиблюють екологічну кризу і стають гальмівним фактором розвитку національної економіки. Втрачається вагомий ресурсний потенціал, і водночас погіршується і так несприятлива екологічна ситуація. Глобальною ціллю сталого розвитку ООН 12.3 передбачається: «До 2030 року зменшити вдвічі на душу населення рівень продукування харчових відходів у роздрібній торгівлі та від споживачів, а також зменшити втрати продуктів харчування у ланцюгах виробництва та постачання, в т.ч. втрати після збору врожаю».food waste trashcan

Ключові питання круглого столу:
1. Глобальний масштаб проблеми харчових відходів
2. Ситуація із харчовими відходами в Україні: причини, джерела, масштаби та утилізація
3. Нормативно-правове забезпечення управління харчовими відходами в Україні

Довідково.
- Приблизно третина продуктів харчування, що виробляється у світі для споживання людиною щорічно (приблизно 1,3 мільярда тонн) втрачається чи перетворюється у відходи.
- Фінансові втрати продуктів харчування та відходи з них оцінюються приблизно в 680 мільярдів доларів у промислово розвинених країнах та 310
мільярдів доларів у країнах, що розвиваються.
- Промислово розвинені країни та країни, що розвиваються, продукують приблизно однакові кількості продуктів - відповідно 670 та 630 мільйонів тонн.
- Фрукти та овочі, а також коренеплоди та картопля мають найвищі показники втрат будь-яких їстівних плодів.
- Глобальні кількісні втрати харчових продуктів та відходи з них на рік становлять приблизно 30% для зернових, 40-50% для коренеплодів, фруктів та овочів, 20% для олійних насінь, м'яса та молочних продуктів та 35% для риби.
- Щороку споживачі багатих країн перетворюють на відходи
(втрачають) майже стільки ж продовольства (222 мільйони тонн), скільки продовольства виробляється в країнах Африки південніше від Сахари (230 мільйонів тонн).