Четвер 28 бер. 2024
10 днів Міненергоеко – стоїмо… на місці!

З часу формування нинішнього складу уряду та представлення О.Оржеля як міністра енергетики та захисту довкілля України минуло понад 10 днів.

Всеукраїнська екологічна ліга та інші громадські організації, науковці, експерти виступили проти об’єднання Міністерства енергетики та Міністерства екології.

Оскільки урядовці ухвалюють управлінські рішення без обговорення ймовірних переваг та ризиків, експерти ВЕЛ розпочинають процес системного моніторингу діяльності Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Протягом 10 днів:

– не призначено жодного заступника Міністра;

– відсутнє Положення (або навіть проект);

– відсутня структура (або навіть проект) новоствореного гібридного міністерства.

Уряд був сформований «за зачиненими дверима». Нові міністерства, в тому числі, об’єднані, були створені без врахування громадської та науково-експертної думки.

Аргументами такого об’єднання були: скорочення апарату, ефективність та функціональність.

Зважаючи на важливість енергетичної сфери для нашої держави, ми розуміємо, що існуватимуть підрозділи атомної, теплової та «зеленої» енергетики, а також нафтогазу і вугілля. Енергоефективність, енергозбереження – необхідні напрями для розвитку економіки.

А що з екологічними темами?

Навіть їхній неповний перелік потребує надзвичайної уваги – екологічна політика та безпека, кризовий стан водних ресурсів, тотальне забруднення атмосферного повітря, хижацьке видобування корисних копалин, невідворотні загрози для існування живої природи, рідкісних видів флори і фауни, деградація і забруднення ґрунтів, силові захоплення особливо цінних територій об’єктів природно-заповідного фонду, катастрофічні масштаби вирубування лісів, зростаючі обсяги небезпечних, промислових, енергетичних та побутових відходів. Крім того, багаторічні системні проблеми – подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та загострення екологічної ситуації внаслідок російської воєнної агресії на Сході України та окупації Криму. А ще необхідність адаптації законодавства України до природоохоронних стандартів і вимог Євросоюзу...

Щоб опанувати та ефективно реалізувати таку кількість напрямів, потрібно мати достатню кількість фахівців – про скорочення штатів важко говорити.

Функціонал Міністерства енергетики практично завжди був у конфлікті з Природою, тому об’єднане Міністерство апріорі не може бути функціональним.

Щодо бюджету нового міністерства. Без змін до Закону про Бюджет на 2019 рік Міненергоеко не запрацює. Лише кількість процедурних кроків для запуску роботи об’єднаного Міністерства дає розуміння того, що цей рік випаде з роботи. Про ефективність годі й говорити! Хіба що у ручному режимі штопатимуть дірочки і лататимуть діри із залученням старих структур.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає, що рішення про об’єднання Міністерства енергетики та Міністерства екології є недоцільним та неприйнятним.

Громадський моніторинг триває.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи