Четвер 28 бер. 2024
Закон щодо урегулювання питання видобутку бурштину прийнято з врахуванням поправки Всеукраїнської екологічної ліги

ТехнічнийпроектобрВерховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину». Через парламент законопроект пройшов трохи більше як за два місяці – ударні темпи. Його було розроблено Мінекоенерго і внесено урядом на початку жовтня.

Метою цього закону є стимулювання підприємців і старателів для провадження законної діяльності з видобування бурштину з подальшою рекультивацією земель. Як кажуть – час покаже. У значній мірі це залежатиме й від того, як поставляться до нових правил «куратори» незаконного бізнесу.imgonline com ua Compressed 5mzrpha8ONp

Експерти ВЕЛ, аналізуючи законопроект, звернули увагу на кілька пропозицій Кабміну і, перш за все, на відмову від проведення процедури ОВД видобування корисних копалин на ділянках бурштиносоносних надр, що розміщені на порушених земельних ділянках.

Згідно зі статтею 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» Порушеніземлі1здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим. Виключенням із цього правила є «планована діяльність, спрямована виключно на забезпечення оборони держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків антитерористичної операції на території проведення АТО на період її проведення». Абсолютно неприпустимим є додавати у цей перелік видобування бурштину. Саме таку думку висловили представники Всеукраїнської екологічної ліги на засіданні Комітету з екологічної політики.DSC 0162

І депутати прислухалися. Правку було внесено до другого читання. В остаточній версії закону ця норма тепер має такий вигляд: «Провадження планованої діяльності з видобування корисних копалин, передбаченої Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», на ділянках бурштиноносних надр, що розміщені на порушених земельних ділянках відповідно до переліку та координат, визначених Кабінетом Міністрів України, підлягає обов’язковій оцінці впливу на довкілля з обов’язковим затвердженням проектної документації щодо проведення рекультивації відповідної земельної ділянки у встановленому законодавством порядку».

 

Порушеніземлі4Для інформації:

Всеукраїнська екологічна ліга кілька років поспіль досліджує наслідки для довкілля від хижацького видобування корисних копалин.

Незаконне видобування бурштину стало однією з гострих і актуальних проблем для Полісся, оскільки завдає непоправної шкоди природі і є катастрофічними.

Екологічні наслідки незаконного видобування бурштину:

  1. Порушеніземлі яма- Через порушення кореневої системи дерева всихають і можна побачити цілі плантації рудого лісу.
  2. - В процесі видобування бурштину повністю руйнується цілісність лісових насаджень.

- Знищені дерева стають місцем розмноження шкідників, які загрожують прилеглимм лісовим масивам.

- Порушується родючий шар ґрунту, який змішується з нижнім піщаним і екосистема цілковито втрачає здатність до відновлення, що спричиняє розмноження бур’янів та витіснення ними місцевих видів.

- Відбувається заболочення території, зміна рівня ґрунтових вод та балансу вологи у ґрунті, і як наслідок – забруднення водоносних горизонтів.Порушеніземлі шкідники optimized

- Знищуються ареали існування рідкісних видів флори та фауни.

Експерти ВЕЛ наголошують на необхідності обмеження видобування бурштину та обов’язковій рекультивації порушених територій.

Всеукраїнська екологічна ліга висловлює подяку народним депутати України, які підтримали пропозицію щодо проведення процедури ОВД діяльності з видобування корисних копалин, зокрема бурштину.

 

Брошура «Відновлення територій, порушених внаслідок видобування корисних копалин, зокрема бурштину»

Порушеніземлі6 optimized

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи