П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Всеукраїнська екологічна ліга контролюватиме екологічну ситуацію на річках Хомора та Случ

ХомораСлуч4Комітет з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України за підсумками звернення народного депутата України Д. Костюка та звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ включив до свого рішення пункт, на якому наполягала Всеукраїнська екологічна ліга.

У ньому йдеться: рекомендувати Державній екологічній інспекції України спільно з Хмельницькою та Житомирською обласними державними адміністраціями, із залученням громадськості, протягом 2020 року провести спільне обстеження прилеглих до річок Хомора та Случ територій з метою виявлення місць та суб’єктів скидання зворотних вод до зазначених річок на території Полонського району Хмельницької області, Романівського, Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області.

ХомораСлуч2Саме комплексний державний контроль Держекоінспекції та місцевих органів влади за дотриманням вимог природоохоронного законодавства підприємствами та організаціями цього регіону протягом усього наступного року забезпечить поліпшення екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ.

Раніше ВЕЛ неодноразово наголошувала на фактах забруднення річок. Протягом вересня у межах Хмельницької та Житомирської областей знову фіксувались випадки загибелі риби. Представники Хмельницького обласного осередку ВЕЛ вивчили ситуацію. При обстеженні берегів річок та їх акваторії було встановлено наявність кількох потужних джерел забруднення, вплив яких може значно погіршувати стан річок за течією.

Після звернення голови Хмельницького обласного осередку ВЕЛ Наталії Миронової до Міністра енергетики та захисту довкілля, Держекоінспекції та облдержадміністрацій була проведена перевірка дотримання природоохоронного законодавства органами місцевого самоврядування селищ Миропіль та Першотравенськ при скиданні стічних вод у річку Случ. Результати перевірки засвідчили підвищений рівень евтрофікації і значне зниження рівня кисню у водоймах. Ще одним джерелом негативного впливу на річку Случ є діяльність Баранівської ГЕС, що час від часу, під час межені, не забезпечує нормальний гідрологічний режим річки.ХомораСлуч3

Водночас, наголошують наші представники, критичне забруднення річок Случ і Хомора не раз виникало у результаті скидів забруднених вод Понінківською картонно-паперовою фабрикою. Ці скиди мають специфічне забруднення, зокрема й важкими металами.

Верховна Рада України 16 травня цього року навіть прийняла Постанову «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей». Депутати рекомендували уряду звернутися до Президента, щоб той своїм указом оголосив басейн річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського і Новоград-Волинського районів Житомирської області зоною надзвичайної екологічної ситуації. Але, як зазначається у зверненні народного депутата України Д. Костюка, жодних конкретних кроків не було здійснено.

Комітет з екополітики взяв під контроль екологічну ситуацію в басейні річок Хомора та Случ і звернувся до уряду щодо надання інформації про стан виконання вже згаданої Постанови. Також Комітет звернувся до Генпрокуратури та Нацполіції надати інформацію за результатами досудових розслідувань у кримінальних провадженнях щодо фактів забруднень річок Хомора та Случ.

Депутати рекомендували Хмельницькій та Житомирській обласним державним адміністраціям профінансувати розчистку русел річок Случ та Хомора, а також інші невідкладні заходи для зменшення рівня забруднення і поліпшення екологічного стану цих річок.

ХомораСлуч1У рішенні Комітету окремими пунктами стоять пропозиції щодо заходів, які належить зробити центральним та місцевим органам влади для забезпечення дієвого контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика».

І все ж, Всеукраїнська екологічна ліга вважає головним у цьому рішенні Комітету – забезпечити комплексний державний контроль екоінспекції та місцевої влади за дотриманням вимог природоохоронного законодавства підприємствами та організаціями в басейні річок Хомора та Случ протягом усього наступного року.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що саме такий підхід забезпечить поліпшення екологічної ситуації.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи