Вівторок 19 бер. 2024
27 березня 2019 року відбулась презентація науково-популярного документального фільму «Донеччина заповідна – насіння життя»

IMG 582727 березня 2019 року у м. Краматорськ у конференц-залі Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації відбулась презентація науково-популярного документального фільму «Донеччина заповідна – насіння життя». Він був створений в рамках реалізації Програми «Екологічними стежками рідної України» Донецької ОДА, за ініціативи Всеукраїнської Екологічної ліги, завдяки технічній підтримці телекомпанії «Орбіта». Фільм розповідає про унікальні особливості найбільш визначних територій природно-заповідного фонду Донецької області: національні природні парки «Святі гори» та «Меотида», Український степовий заповідник, регіональні ландшафтні парки «Краматорський», «Клебан-Бик» та інші.

Під час презентації були присутні представники органів влади, науковці, освітяни, представники громадських природоохоронних організацій, ЗМІ.

Учасників привітав Неклеса Олександр Іванович, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА, начальник управління природно-заповідних територій, лісового господарства та регуляторної політики. Він представив інформацію про екологічні проблеми області та наголосив на важливості створення подібних фільмів, завдяки яким Донеччина постає перед глядачами не тільки як промисловий регіон, але і як потенційний об’єкт для екотуризму.IMG 5807

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, висловила слова подяки Донецькій обласній державній адміністрації за підтримку природоохоронних  ініціатив, працівникам об’єктів природно-заповідного фонду за сприяння знімальній групі під час роботи над фільмом, телекомпанії «Орбіта» за сучасні новітні технології, які дали змогу представити у цьому матеріалі прекрасні куточки заповідної Донеччини. У своєму виступі вона наголосила, що Схід України є унікальним з природоохоронного погляду, оскільки тут збереглися типчаково-ковилові цілинні степи, байрачні та заплавні ліси, крейдяні скелі, на яких ростуть реліктові бори сосни крейдової.

thumb 861 location photo big

Бурковський Олексій Петрович, голова Наукової ради Донецької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, розповів учасникам про ідею та процес створення фільму у саме такому документальному форматі. Він зазначив, що найгострішим питанням сьогодення є воєнні дії на Сході України, які призводять до знищення природних територій Донецької та Луганської областей. Не зважаючи на це, активісти Всеукраїнської екологічної ліги спільно з науковцями продовжують діяльність зі створення об’єктів природно-заповідного фонду на Донеччині.  Станом на 2019 рік  на території області обліковуються 150 об’єктів природно-заповідного фонду, загальною площею 97 593,6228 га. 

У фільмі «Донеччина заповідна – насіння життя» представлені яскраві кадри відео- та аерозйомки заповідних об’єктів природно-заповідного фонду, що супроводжуються не тільки захоплюючими краєвидами, а й змістовним текстовим наповненням. Призначення цієї роботи – показати всім, які унікальні та цінні території необхідно зберегти для майбутніх поколінь.

Учасники прем’єрного показу після перегляду ділились захопленими та позитивними враженнями від змістовного та естетичного наповнення фільму. Багато разів висловлювались слова вдячності та підтримки команді, що працювала над створенням цього матеріалу.36039 800x600 kovyl

У подальшому цей матеріал буде доступний широкому колу глядачів, а також буде переданий для використання у навчальних програмах навчальними закладами різних рівнів.

Трейлер фільму можна переглянути за посилання: https://www.youtube.com/watch?v=dGXdBJZ7n-U

140597 11116 800x600 svjatye gory 1

684

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи