Вівторок 19 бер. 2024
Дії Мінекології загрожують довкіллю

Активісти Всеукраїнської екологічної ліги у місті Харків повідомляють про спроби ТОВ «Харків-Еко» розпочати на своїй території (м. Харків, вул. Лодзька 7-А)  діяльність з утилізації ртутьвмісних відходів і виробництва ртуті. Згідно з даними Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, розміщеного на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України, підприємство повідомило про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля: http://eia.menr.gov.ua/places/view/1879

ТОВ Харків еко вид зверхуХочемо зазначити, що дана ділянка розташована безпосередньо в межах міста поруч з багатоповерховими житловими будинками та об`єктами соціально-культурного значення (школа, супермаркет) та іншими підприємствами. Найближчий житловий будинок від ТОВ «Харків-Еко» знаходиться на відстані 336 м на північний захід від крайнього джерела планованих  викидів. Садове товариство «Ювілейне» знаходиться на відстані 302 м на схід.

Однак, відповідно до Додатку 4 до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України №173 від 19.06.1996, підприємства по виробництву ртуті відносяться до першого класу санітарної класифікації підприємств, для яких санітарно-захисна зона становить 1000м. Наразі немає обґрунтування зменшення санітарно-захисної зони.

У підприємства ТОВ «Харків-Еко» є ліцензія, видана у 2016 році Міністерством екології та природних ресурсів України, на збирання, перевезення, зберігання та утилізацію відходів, що містять як складові або забруднювачі ртуть, сполуки ртуті, травильні розчини, відходи виробництва, одержання і застосування фармацевтичних препаратів та інших видів небезпечних відходів.

Але не зрозуміло чому міністерство видає ліцензію підприємству, яке не має власного обладнання для екологічно-небезпечної діяльності.

У Звіті про оцінку впливу на довкілля «ТОВ «ХАРКІВ-ЕКО» повідомляє, що  здійснювати свою діяльність планує за технологією та з використанням обладнання, які використовувались ТОВ «МИКИТРТУТЬ» для переробки ртутьвмісних відходів.

Дійсно, до 2014 року ТОВ «МИКИТРТУТЬ»  багато років успішно функціонувало у м. Горлівка (Донецька область) на території Микитівського ртутного комбінату. Завдяки наявним потужностям підприємство здійснювало комплексу переробку ртутних, люмінісцентних  відпрацьованих ламп та інших ртутьвмісних виробів.

Однак, після окупації частини Донбасу російськими терористами потужності і матеріально-технічна база знаходяться на непідконтрольній території. Тому фактична утилізація відходів у найближчий час на цьому підприємстві неможлива.

ТОВ «Харків-Еко» заявляє, що річна продуктивність планованої ділянки складе:

- утилізація відпрацьованих люмінесцентних ламп - 1 248 тис. од;

- утилізація ртуті відпрацьованої металевої - 4850 кг;

- утилізація інших ртутьвмісних відходів - 5500 кг;

- випуск ртуті марок Р0, Р1, Р2, Р3 - 5175 кг.

Яке ж обладнання підприємство насправді планує використовувати для здійснення своєї діяльності? І навіть якщо припустити, що воно існує, чи пройшло воно законні експертизи та отримало відповідні дозвільні документи? Ця інформація має бути відображена у Звіті про ОВД.

Громадськими активістами протягом березня було здійснено спостереження за діяльністю ТОВ «Харків-Еко». Результатом цього стало виявлення на території просто неба: будівельних відходів, ртутних ламп, медичних відходів, протермінованих ліків, паперу, текстилю, полімерних матеріалів та інших небезпечних відходів. Як при такому безвідповідальному поводженні з небезпечними відходами підприємство планує займатись ще обробкою та утилізацією ртутьвмісних відходів і виробництвом ртуті? 

15 березня 2019 року відбулись громадські слухання щодо планованої діяльності ТОВ «Харків-Еко». Представник Міністерства екології та природних ресурсів України прибув на слухання із заздалегідь підготовленим Актом про неявку представників громадськості під час проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля.Акт про неявку Харків

ОДНАК!!! На слуханнях були присутні більше ста активістів, звичайних небайдужих жителів міста, місцеві депутати. Всі учасники  висловились категорично проти розміщення підприємства з утилізації ртуті в межах міста.

Всеукраїнська екологічна ліга багато років опікується питанням поводження з небезпечними відходами. Але, на жаль, ця тема вже давно використовується для різноманітних спекуляцій, в результаті яких тонни токсичних речовин опиняються в ярах, річках або поблизу населених пунктів.

Активісти ВЕЛ в усіх регіонах України виявляють, що більшість фірм, які отримують ліцензії від Міністерства екології та природних ресурсів України, або просто не існують за їхньою юридичною адресою, або не мають необхідних потужностей для поводження з небезпечними відходами. Ситуація з ТОВ «Харків-Еко» може ще раз підтвердити це твердження.

Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти дій Міністерства екології та природних ресурсів України, що надає ліценції на утилізацію небезпечних відходів кампаніям, які здійснюють утилізацію на папері, або з порушенням норм природоохоронного законодавства.

За останні чотири роки  активісти ВЕЛ виявили більше сотні незаконних звалищ по всій Україні. Кожний випадок був зафіксований, відповідні матеріали передані до органів влади та правоохоронних органів для їх реагування: оперативної ліквідації наслідків, відкриття кримінальних проваджень та притягнення винних осіб до відповідальності.

Деякі факти порушення природоохоронного законодавство можна побачити на наступних фото:

Звалище ртутних ламп – 10000 шт – 2015 р. (с. Суботів, Чигиринський район, Черкаська область). Страшне видовище: кілька тисяч ламп скинуто просто в яр поблизу річки Тясмин та земель, на яких вирощується сільськогосподарська продукція. Більшість ламп розбито та потрощено. Ртуть, яка міститься в лампах, не лише випарувалась в повітря, але ще й дренувала у ґрунт.

2015 Чигирин

Звалище ртутних ламп – понад 2000 шт – 2016 (м. Київ, вул. Коллекторна). Велике звалище відпрацьованих ламп знаходилось просто під відкритим небом, неподалік від озера Тягле, де полюбляють відпочивати кияни.2016 Київ

Звалище ртутних ламп – 1350 шт – 2016 р. (м. Хмельницький). У мікрорайоні Дальні Гречани в Хмельницькому біля смітника виявили люмінесцентні лампи. Негайно до місця виклику прибули фахівці хіміко-радіологічної лабораторії, які за допомогою спеціального обладнання провели заміри концентрації парів ртуті в повітрі та вилучили небезпечні відходи на утилізацію.

2016 Хмельницький

Звалище люмінесцентних ламп – понад 1000 шт – 2016 р. (с. Змітнів, Черкаська область). На багатьох коробках вказані номери шкіл, з яких ці лампи вивезли. Виявилося, що майже всі лампи були зібрані у школах Дарницького району м. Києва. У районному відділі освіти повідомили, що лампи були віддані товариству з обмеженою відповідальністю «Екопромсервіс», при цьому послуги утилізації коштували майже 100 тис. грн. Однак, на утилізацію лампи так і не потрапили.

2016 Змітнів

Звалище розтрощених люмінесцентні ламп,  отрутохімікатів, непридатних добрив – 2016 р. (Черкаська область). Купи небезпечних відходів зберігалися просто неба на території одного з промислових підприємств з утилізації небезпечних відходів. Проведеними заходами встановлено, що за вказаною адресою ТОВ «Сучасний центр утилізації» діяльності не здійснювало та не здійснює.

2016 Черкаська обл 2 2016 Черкаська обл

Звалище ртутних ламп – 300 шт – 2017 р. (м. Миколаїв). На березі річки Інгул у Центральному районі Миколаєва  неподалік від залізничної станції невідомі особи викинули в зарості очерету близько 300 люмінесцентних ламп у картонних коробках.
Встановлено, що внаслідок пожежі, яка випалила частину очерету та коробки з-під ламп, були зруйновані скляні колби ламп.

2017 Миколаїв

Звалище відпрацьованих люмінесцентних ламп – 2017 р. (Тиврівський район, Вінницької області). Відпрацьовані люмінесцентні лампи розміщені на території місця видалення твердих побутових відходів, деякі з них упаковані в поліетиленову тару, частина міститься в дерев'яному ящику.

2017 Вінничина

Звалище ртутних ламп – 50 шт - 2018 рік (м. Шостка, Сумська область).

2018 Суми

Звалище ртутних ламп – близько 1000 шт – 2019 рік (м. Київ, територія Дарницького лісопаркового господарства)

2019 рік місто Київ 2

Звалище ртутних ламп та інших небезпечних відходів – 2019 рік  (м. Харків, територія ТОВ «Харків-еко»)

2019 Харків еко відходи

Харків на території2019 ТОв Харкыв свалка

ТОВ Харкыв еко выдходи лампи

image045

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи