Четвер 28 бер. 2024
14 березня – Міжнародний день дій проти гребель

plotina 0114 березня – Міжнародний день дій проти гребель, на захист річок, води і життя (International Day of Actions against Dams, for Rivers, Water and Life)

Міжнародний день дій проти гребель оголошено за ініціативою громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США). «За річки, воду і життя» – девіз цього дня.

У березні 1997 року в місті Курітіба (Бразилія) відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель, на якій було ухвалено щороку 14 березня відзначати як день боротьби з греблями на захист Річок, Води і Життя. Конференція запропонувала всі акції здійснювати під гаслом: «Хай вода несе життя, а не смерть!» і закликала уряди, міжнародні агентства та інвесторів встановити мораторій на будівництво великих гребель, поки не буде виконано міжнародну незалежну експертизу проектів їх будівництва, а також не визначено компенсований збиток людям і природі.

Цей день започатковано з метою об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також проведення просвітницької роботи з роз’ясненням впливу гребель на річкові екосистеми.plotina mavosin v shvejcarii 00

У зв’язку з тим, що кількість незарегульованих рік швидко скорочується, ми можемо зіткнутися з впливом дамб не тільки на самі ріки, але й на інші природні об’єкти та явища. Зараз ми не в змозі оцінити шкоду від порушення природної течії ріки, а коли наслідки проявляться, буде вже пізно.Із 177 найбільших рік світу (1 тис. км довжиною і більше) тільки третина не мають дамб та інших споруд на своєму головному руслі. 21 велика ріка вільна в своїй течії від витоку до гирла. Незарегульваними залишаються ще 43 великих приток великих рік, таких як Конго, Амазонка і Лєна. Греблі є тромбами, що знищують річки. Вони перекривають вільну течію, фрагментують річки, руйнують екосистеми.

Наслідки урагану Катріна для Нового Орлеана були яскравим прикладом того, як річка Міссісіпі помстилася людині за порушення її екосистеми. Дамба затримує пісок, мул, інші придонні відкладення, тим самим збіднюючи заплавні луки та болота нижче за течією, що і є головним фактором спустошення і втрати життя

voda damba orovill usa kalifornija 7Більшість незарегульованих рік сьогодні знаходяться в Азії, В Південній і Північній Америці. В Австралії і Океанії їх три, в Європі тільки одна велика ріка –Печора. За невтішними прогнозами, кожна четверта велика ріка світу може бути зарегульована в найближчі роки.

В Україні проблема гребель – надзвичанйо гостра. Сучасні плани гідроенергетиків подальшого перекриття річок України греблями – як для будівництва міні ГЕС так і великих ГЕС та ГАЕС, несуть загрозу знищення наших річок, позбавлення українців питної води, знищення ландшафтів і екосистем, здорового довкілля. Під загрозою опинилися Дністер, Південний Буг, Дніпро і сотні малих річок Карпат.гребля

Активісти Всеукраїнської екологічної ліги докладають багато зусиль, намагаючись не допустити будівництво Верхньодністровського каскаду ГЕС на водних об`єктах України. Будівництво каскаду ГЕС у верхній течії Дністра, зокрема, матиме негативні наслідки для економічного й соціального розвитку. У зоні затоплення потрапляють території, де зараз живуть люди, ведуть власне господарство, зокрема вирощують овочі й фрукти на продаж. Це є їхнім єдиним джерелом заробітку.

Наслідками будівництва ГЕС, зокрема, є:

- перегородження річки і створення водосховищ, на яких відбуваються обвали берегів, на деяких ділянках вони можуть досягати сотень метрів;

- підвищення рівня ґрунтових вод і заболочення ґрунтів на територіях поблизу водосховищ;

- затоплення родючих заплавних земель;

- зміна природного гідрологічного, гідрохімічного, гідробіологічного режимів річки та локальних кліматичних умов;

- зменшення чисельності або зникнення популяцій багатьох цінних видів риб;

- замулення дна річок.

Подібним прикладом є каскад гідроелектростанцій на Дніпрі, наслідком будівництва якого стала фрагментація та замулення р. Дніпро, затоплення 709900 га земель і перетворення екосистеми з річкової на озерно-річкову. Внаслідок будівництва гребель утворено водосховища зі слабким водообміном та поганою самоочищувальною здатністю, які стали вловлювачами промислових забруднень. Багато риби й планктону гине в лопатях турбін гідровузлів. У водосховищах, забруднених стоками, добривами, що змиваються з полів, улітку досить часто спостерігається явище «цвітіння води», що спричинює зміну кольору води й погіршує її кисневу забезпеченість. Це призводить до масової загибелі риби та інших мешканців водойм.

Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС і вимагає:

-    припинити будь-які роботи щодо підготовки проекту та будівництва каскаду ГЕС на верхньому Дністрі;

-    скасувати Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року.

Volyu richkam 768x1086

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи