Четвер 28 бер. 2024
ПРИЄДНАННЯ УКРАЇНИ ДО МІНАМАТСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ. ГРОМАДСЬКІ КОНСУЛЬТАЦІЇ

1 1

Упродовж  вересня-жовтня 2018 року  Національний  молодіжний  центр  «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнська екологічна ліга організували і провели низку громадських консультацій щодо приєднання України до Мінаматської конвенції.

Зокрема консультації відбулись:

  • 14 вересня 2018 року – у м. Краматорську під час ІІІ екологічного форуму «Екологія промислового регіону», де були представлені підприємства, установи та організації, що працюють у сфері поводження з відходами, презентовані зразки товарів, виробів, інформаційні та рекламні матеріали на спеціальних виставкових стендах.
  • 18 вересня 2018 року – у Департаменті екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації.
  • 25 вересня 2018 року – у приміщенні Орхуського центру Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації.
  • 28 вересня 2018 року – у приміщенні Запорізької обласної ради
  • 2 жовтня 2018 року – у приміщенні Житомирського державного університету імені Івана Франка.
  • 2 жовтня 2018 року – у м. Рівному, у приміщенні Національного університету водного господарства та природокористування.

 Заходи були проведені як складові частини проекту «Національний форум поводження з відходами» НМЦ «Екологічні ініціативи» в рамках виконання Проекту ПРООН/ГЕФ.

Учасниками заходів були: представники органів державної влади та місцевого самоврядування, представники об’єднаних територіальних громад, науковці, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, ЗМІ.

Вони підтримали основну мету, положення Мінаматської конвенції та процес її ратифікації Україною.

Національний молодіжний центр «Екологічні ініціативи» – неурядова громадська молодіжна організація природоохоронного спрямування. «Екологічні ініціативи» – добровільний рух, відкритий для всіх молодих людей, для яких пріоритетним принципом у житті є вирішення екологічних проблем. 

Мета діяльності НМЦ «Екологічні ініціативи» – сприяння поліпшенню екологічної ситуації в Україні, формуванню нового природоохоронного світогляду молоді, забезпеченню дотримання екологічних прав громадян.

Проект Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи» «Національний форум поводження з відходами на тему «Формування програм поводження з відходами для об’єднаних територіальних громад: кращі практики та проблемні питання» в рамках виконання Проекту ПРООН/ГЕФ у Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Рівненській, Херсонській областях.

Проект розроблено для популяризації знань щодо необхідності впровадження принципів збалансованого розвитку, демонстрації кращих уроків та практик в умовах регіональних та місцевих програм розвитку, планів дій та законодавчих ініціатив, сприяння досягненню Цілей збалансованого розвитку.

 

Мета Національного форуму поводження з відходами «Формування програм поводження з відходами для об’єднаних територіальних громад: кращі практики та проблемні питання» – сприяння реалізації екологічно дружніх, ресурсо- та енергоефективних технологій на місцевому рівні, сприяння залученню інвестицій та інновацій, розроблення рекомендацій для комплексного розв’язання муніципальних і регіональних проблем у сфері поводження з відходами, сприяння співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки, бізнесу, формування нормативно-правової бази у сфері поводження з відходами в умовах децентралізації влади, налагодження та зміцнення міжнародного співробітництва, збереження довкілля, упровадження засад збалансованого розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні, формування для них програм поводження з відходами.

Мінаматська конвенція

Мінаматська конвенція розроблена під егідою Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), була прийнята 9 жовтня 2013 року на конференції в м. Мінамата (Японія) за участю більше тисячі делегатів зі 139 країн.

10 жовтня 2013 року конвенція була відкрита до підписання в м. Кумамото (Японія). Мінаматську конвенцію ратифікували 74 країни, підписали – 128. Україна також підписала конвенцію у серпні 2017 року.

Мета конвенції – захист здоров’я людей і навколишнього середовища від шкідливого впливу ртуті. Документ передбачає поетапну відмову від використання ртуті. До 2018 року має припинитися виробництво ацетальдегіду із застосуванням ртуті в якості каталізатора.

До 2020 року передбачено скорочення експорту, імпорту та виробництва цілого спектра ртутьвмісних продуктів, вводяться обмеження щодо ряду процесів галузей промисловості, де використовується, вивільняється або випромінюється ртуть (гірничодобувна промисловість, зокрема непромисловий видобуток золота; виробництво цементу).

Список предметів, які повинні бути виведені з користування, містить: барометри та інші вимірювальні прилади, люмінесцентні лампи, акумулятори, ртутьвмісні амальгами в стоматології, косметичні засоби.

До 2025 року обмеження поширяться на виробництво цементу, застосування хлор-лужних технологій та роботи вугільних ТЕС, діяльність яких пов’язана із ртуттю.

 

Переваги Мінаматської конвенції

-     отримання фінансових ресурсів з Цільового фонду Глобального

екологічного фонду на покриття витрат на підтримку реалізації Мінаматської конвенції;

-     отримання допомоги для підтримки процесів зміцнення потенціалу

та надання технічної допомоги з Цільової міжнародної програми тощо.

Перелік зазначених переваг не є вичерпним. Програма малих грантів (ПМГ) – це корпоративна програма глобального екологічного фонду (ГЕФ), яка впроваджується Програмою розвитку Організації Об’єднаних націй (ПРООН) з 1992 року. У більш ніж 125 країнах ПМГ сприяє впровадженню інноваційних рішень на місцевому рівні, розвитку потенціалу і можливостей організацій громадянського суспільства за допомогою проектів, що сприяють сталому розвитку місцевих громад, приділяючи особливу увагу корінним народам, жінкам та молоді.

ПМГ підтримує більше 20000 грантових проектів щодо збереження біорізноманіття, пом’якшення наслідків та адаптації до зміни клімату, запобігання деградації земель, охорони міжнародних вод і зменшенню впливу хімічних речовин при створенні засобів до існування.

Міністерство екології та природних ресурсів України опублікувалозаконопроект, що передбачає ратифікацію Україною Мінаматської конвенції.

За оцінками Мінприроди України, для бізнесу впровадження конвенції не буде критичним. Сьогодні в Україні виробництво приладів, які заборонені конвенцією, відсутнє – йдеться лише про імпорт. І його обсяги наразі мізерні. У тих галузях, де вміст ртуті має бути заміщений до 2020 року, ратифікація конвенції сприятиме швидшому пошуку альтернатив та активізації інвестицій у безпечні технології. Підприємствам буде надано кращі практики і технології із заміщення ртуті та її сполук.

 

 

 

 

 

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи