Вівторок 19 бер. 2024
Російська окупаційна влада знищує довкілля України

У ніч з 24 на 25 серпня 2018 року у місті Армянськ (АР Крим) мешканці відчули різке погіршення стану здоров’я. Вони скаржилися на запах сірки у повітрі, металевий присмак у роті, головні болі, нудоту, запалення  слизової дихальних шляхів. Пізніше з’явилися повідомлення про висипання на тілі. Будинки, автомобілі, ґрунт, поверхня водних об’єктів вкрилися нальотом бурого кольору. Металеві предмети набули іржавого кольору, листя на деревах обсипалося за кілька днів.

TutanМешканці ці проблеми пов’язують із заводом «Кримський титан» (після 2014 року це підприємство має іншу назву). Але поряд, у Красноперекопську, є завод «Бром», який також може бути причиною забруднення.

І до окупації Росією Криму ці два підприємства входили до 100 найбільших підприємств-забруднювачів України і були найбільшими забруднювачами довкілля на півострові. Серед стаціонарних джерел основними забруднювачами атмосферного повітря є підприємства 1 групи впливу на навколишнє середовище Перекопського промислового вузла – ВАТ «Кримський содовий завод» у Красноперекопську (32,1%) та ЗАТ «Кримський ТИТАН» (37,3%).

Всеукраїнська екологічна ліга неодноразово наголошувала на необхідності жорстких дій щодо «Титану» та «Брому», які працюють з порушенням вимог природоохоронного законодавства. Окупаційна влада Росії прикриває екологічні злочини підприємств-забруднювачів, які платять податки в російський бюджет.

До Всеукраїнської екологічної ліги звернулися мешканці Херсонської області, з населених пунктів, які межують з АР Крим. Скарги стосуються забрудненого повітря, пилу, який осідає у помешканнях, на городині, у садках.

Нажаль, Міністерство екології та природних ресурсів України не реагує на подібні кричущі факти.

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Мінекології та інших урядових структур:

  1. Здійснювати збір на аналіз інформації щодо екологічно небезпечних об’єктів та наслідків їх діяльності на окупованих Росією  територіях.
  2. Систематично проводити обрахунок збитків для довкілля на окупованих територіях.
  3. Інформувати міжнародні природоохоронні організації про екологічні злочини окупаційної влади в Криму та на Сході України.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи