Вівторок 19 бер. 2024
В Україні посилять відповідальність за незаконну вирубку лісу та його експорт

55b07d0c3 липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (реєстр. № 5495).

Про це повідомляє прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України.

Документом передбачено введення тимчасово, строком на вісім років з дня набрання чинності Законом, заборони вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (товарна позиція 4401 згідно з УКТЗЕД).

Окрім того, обсяг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених не повинен перевищувати 25 мільйонів кубічних метрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у попередньому році.

Документом також внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з яким штрафи за незаконну рубку і знищення лісових культур та молодняка підвищені в кілька разів (максимально до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для посадових осіб).

Кримінальний кодекс України доповнено статтею 201-1: «Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів необроблених».

За новою статтею запропоновано встановити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а при повторному порушенні або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою – на термін від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Штраф за статтею 246 ККУ «Незаконна порубка лісу» збільшений в 20 разів (до 1000-1500 неоподатковуваних мінімумів), а при повторному порушенні передбачено покарання до 5 років позбавлення волі. При цьому, за незаконну рубку в заповідниках встановлено покарання у вигляді штрафу до 2000 мінімумів і до позбавлення волі на п’ять років.

Як зазначено в документі, істотною шкодою вважається така шкода, яка в 2 тисячі та більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (реєстр. № 5495), після підписання Президентом України, набуде чинності з 1 січня 2019 року.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи