Вівторок 19 бер. 2024
19 квітня 2018 року засідання Національної екологічної ради України на тему «Стан поводження з небезпечними відходами в Україні»

30771472 1906783879354582 268364106 o19 квітня 2018 року відбулось засідання Національної екологічної ради України на тему «Стан поводження з небезпечними відходами в Україні».

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Національної екологічної ради України, голова Всеукраїнської екологічної ліги, наголосила на актуальності даного питання.  Відсутня зрозуміла та чітка політика поводження з небезпечними відходами, втрачено контроль за утворенням та утилізацією небезпечних відходів. На законодавчому рівні поки відсутній належний механізм поводження з небезпечними відходами, особливо з тими, які входять до складу побутових: батарейки, лампи і тд.

Косоуров Кирило Володимирович, голова Громадської спілки «Асоціація підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами» у своєму виступі охарактеризував стан ринку небезпечних відходів в Україні. Загальний накопичений обсяг небезпечних відходів на території України складає 12 млн тонн.  Лише 30 з 249 виданих ліцензій належать реально діючим підприємствам, які здійснюють утилізацію, решта – посередники.

В Україні на сьогодні відсутні технологічні потужності по утилізації цілого ряду небезпечних речовин:  гептил, меланж, гудрони, ПХБ, ПХД, хлор, пестициди.

Еліна Велінова Стоянова-Лазарова, постійний радник проекту  Twinning, представила учасникам напрацювання по проектам Законів «Про батарейки», «Про електроні та електричні відходи», окреслила інформацію про впровадження системи роздільного збирання та оброблення відходів електричного та електронного обладнання (ВЕЕО) і відпрацьованих батарейок в Україні.30768175 1906782822688021 1704932255 o

Не менш актуальним на сьогодні є питання впровадження Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Віштак Ганна Вікторівна, експерт Міжрегіонального центру наукових досліджень та експертиз, презентувала основні засади та сферу застосування даного закону.

Тимочко Тетяна Валентинівна окреслила найбільші проблемні питання впровадження Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», зокрема: необхідність удосконалення чинного законодавства та підзаконних актів, що регламентують господарську діяльність суб’єктів господарювання щодо імплементації принципів та процедури оцінки впливу на довкілля; відсутність єдиного реєстру суб`єктів господарювання, які тільки розпочинають процедуру ОВД; ймовірність заниження суб’єктами господарювання реальних показників впливу на довкілля в процесі підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля через низький рівень відповідальності та недостатність кваліфікованих спеціалістів; можливість фальсифікації результатів громадських обговорень; відсутність спеціалізованих підприємств, що уповноважені здійснювати на замовлення фахове розроблення звітів з оцінки впливу на довкілля.

Під час засідання також було розглянуто питання екологічних проблем регіонів України.

30768215 1906782622688041 2145165401 oПро перспективи створення Національних парків "Холодний яр" та "Середньодніпровський" на Черкащині розповів учасникам Чорний Микола Гаврилович, кандидат біологічних наук, голова Черкаського обласного товариства охорони природи.

Чистяков Олександр Володимирович, голова Асоціації рибалок України, у своїй доповіді висвітлив проблемні проблемні питання водних живих ресурсів, зокрема, катастрофічний стан Дніпра через безвідповідальну діяльність людини.

Інформацію про використання електронних петицій і пов’язаних з ними особливостей державного управління (на прикладах з НПП «Голосіївський» і долини річки Совка)» представив Корецький Сергій Петрович.

Михалко Михайло Юхимович, громадська організація «Спілка порятунку Голосіїва», голова Громадської ради природоохоронних організацій міста Києва, підняв проблему наступу столичних забудовників на зелені зони.

Під час заходу відбувались активні дискусії. Всі підтримали твердження, що існуюче законодавство не врегульовує діяльність ринку на необхідному рівні, тому для забезпечення раціонального поводження з відходами, зменшення негативного впливу на довкілля, підвищення рівня обізнаності та мотивації громадян, гармонізації українського та європейського законодавств необхідно вживати рішучих кроків.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи