Вівторок 19 бер. 2024
5 квітня 2018 року відбулось засідання круглого столу "Екологічні проблеми Чернівецької області та шляхи їх розв’язання на засадах збалансованого (сталого) розвитку"

30118494 1891642880868682 692350431 nСьогодні, 5 квітня 2018 року, в м. Чернівці у приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації відбулось засідання круглого столу «Екологічні проблеми Чернівецької області та шляхи їх розв’язання на засадах збалансованого (сталого) розвитку», організатором якого є Всеукраїнська екологічна ліга

З вітальним словом до присутніх під час відкриття заходу звернувся Стецевич Олег Іванович, керівник апарату Чернівецької обласної державної адміністрації, який наголосив на важливості та необхідності вирішення екологічних проблем Буковини. Також він висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю у цьому напрямку.

30173751 2101857960034321 301103507 o

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяна Валентинівна у своєму виступірозповіла про важливість інтеграції цілей сталого розвитку в регіональні стратегії та програми, а також представила пропозиції до Стратегії розвитку Чернівецької області до 2020 року. Також вона акцентувала увагу присутніх на необхідності дотримання підприємствами області Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", Директив ЄС та налагодженні співпраці органами державної влади, місцевого самоврядування з громадськими організаціями, науковцями для посилення зусиль щодо охорони довкілля.

Пленарне засідання круглого столу відкрив Білоконь Микола Васильович,  начальник управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної державної адміністрації, який спільно з Морозовою Тетяною Василівною, кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича, головою обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, представили актуальну інформацію про екологічну ситуації в області та найбільш гострі проблеми.

Про стан об’єктів ПЗФ та можливості розширення природно-заповідних територій у Чернівецькій області розповів Коржик Віталій Павлович, кандидат географічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи Національного природного парку «Хотинський».

Жаріков Григорій Анатолійович, голова Чернівецького міського осередку Всеукраїнської екологічної ліги, директор ПП «Експерт Моніторинг» представив інформацію про стан водних ресурсів Чернівецької області

30008119 1891643180868652 957123818 nПитання контексту ґрунтів у вирішенні екологічних проблем територій підняв Дмитрук  Юрій  Михайлович, доктор біологічний наук, професор, завідувач кафедри агротехнологій та ґрунтознавства  Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Сахнюк Віктор Анатолійович, в.о. начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, у своїй доповіді охарактеризував стан лісів у Чернівецькій області та акцентував увагу присутніх на невідворотних екологічних наслідках безконтрольного лісокористування.

У другій частині засідання учасники обговорили можливості підвищення рівня екологічної безпеки утилізації твердих побутових відходів, шляхи зменшення забруднення водних ресурсів Чернівецької області, розглянули загрозу борщівника Сосновського в Чернівецькій області. Було піднято питання щодо поверхневих джерел водопостачання міста Чернівці та забезпечення належної якості питної води.

Не оминули увагою загибель медоносних бджіл через порушення норм застосування засобів захисту рослин у садах, учасники круглого столу наголосили на необхідності пошуку взаємовигідних рішень між фермерами та бджолярами.

Гострим питанням для Чернівецької області виявилось поводження з медичними відходами, стан очисних споруд комунальних підприємств.

29939790 1891643017535335 963532833 n

Під час круглого столу відбувались активні дискусії щодо шляхів розв’язання екологічних проблем у Чернівецькій області. За її результатами було ухвалено рішення та підготовлено резолюцію. Зауваження та пропозиції до тексту учасники круглого столу можуть надати до 13 квітня 2018 року за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..">Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Програма круглого столу

Проект резолюції круглого столу

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи