Вівторок 19 бер. 2024
8 червня – Всесвітній день океанів (World Oceans Day)

largeНа Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) у 1992 році з ініціативи Канади було прийнято рішення про щорічне проведення Дня океанів. Починаючи з 1993 року цей день відзначали неофіційно в багатьох країнах світу. У 1998 році – в Міжнародний рік океану – Всесвітній день океанів був визнаний Міжурядовою океанографічною комісією (МОК) ЮНЕСКО. 5 грудня 2008 року в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів, який будуть відзначати, починаючи з 2009 року.

Всесвітній день океанів – день, який дає привід нагадати про те, що Світовий океан є колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито водою, ресурси океану – запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації, його простори – арена світової торгівлі. Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворюючою, його води – один з основних поглиначів вуглекислого газу.

Пластикове забруднення завдає непоправної шкоди морським екосистемам. 80% пластикових відходів потрапляють в океани з суші. Щорічно в океанах виявляється 8 мільйонів тонн пластику. Від пластикового забруднення гинуть 1 мільйон морських птахів і 100 тисяч ссавців в рік. Риба, яка потрапляє на наш стіл, їсть пластик. Економічні збитки від пластикового забруднення становлять 8 мільярдів доларів на рік.Garbidge

Через видобуток нафти і газу щорічно у світовий океан потрапляє 10 млн тонн нафти. До 20% океану вже покриті нафтовою плівкою.

Професор Едвард Хілл з Британського національного океанографічного центру висловив  думку: "Ми витрачаємо величезні гроші на дослідження космосу, виявляємо небувалий ентузіазм, організовуючи космічні експедиції. При тому, що ми досліджуємо мертвий простір. А океан сповнений життя. Нам потрібна експедиція до "планети Океан".

world oceans day introduction 1 638Ми можемо змінити ситуацію! Для того, щоб врятувати океан і життя в ньому, потрібні масштабні і постійні дії людства!

Закликаємо кожного з Вас не бути байдужими до збереження довкілля!

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи