Версія для друку
Масштабна пожежа в Чорнобилі: хто винен і яких наслідків чекати?

40bdc47 chor dsns

5 червня о 10:10 у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення сталось займання сухої трави з подальшим розповсюдженням пожежі в лісовий масив на площі близько 10 га.

Офіційні державні органи значно применшують масштаби можливих наслідків від пожеж у Чорнобилі. Будь-яка пожежа в Чорнобильській зоні є серйозною небезпекою. А літні пожежі - особливо небезпечні через високу температуру і особливу спрямованість вітрів по Київській області та по Києву.

«І найголовніше, що відсутність опадів, висока температура провокують, з одного боку, поширення, а з іншого - осідання на зеленій масі залишків від пожежі. Тим більше зараз у нас не просто засіяні поля - є городи, полуниця, зав'язуються помідори, огірки - тобто основна маса овочів і фруктів зараз набирається викидами від таких пожеж. І найбільшу загрозу тут становить саме радіаційне забруднення», - підкреслює голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Валентинівна Тимочко.

Саме тому, одне з завдань державних органів - надавати цифри: в якому місці проводилися виміри, в який час, як часто, і які результати цих досліджень. І тоді ми побачимо динаміку, і, з огляду на синоптичні прогнози, зможемо побачити, як переміщається це радіаційне забруднення, куди воно може переміститься, і в якій дозі».

7 червня у інформаційному агентстві ГолосUA відбулась прес -конференція, у якій взяли участь: - Тетяна Тимочко - голова Всеукраїнської екологічної ліги, - Володимир Борейко - директор Київського еколого-культурного центру, - Сергій Зібцев - викладач Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства, - Костянтин Гринчук - екс-радник міністра МНС України.

За посиланням нижче можете переглянути повний запис прес-конференції

gh 706

http://www.youtube.com/watch?v=yXaCd5MWHQY