П'ятниця 29 бер. 2024
Мінприроди України перешкоджає роботі підприємств з утилізації небезпечних відходів
24 січ. 2017

pres konf24 січня 2017 року відбулася прес-конференція, присвячена проблемам поводження з небезпечними відходами в Україні. В ній взяли участь голова правління  Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирило Косоуров, представник ТОВ «Еконова» В’ячеслав Пилипчук, виконавчий директор «Фундації розвитку екологічних та енергетичних ринків» Олексій Пиріков, виконавчий директор «СП-Еконіка» Олександр Булгаков. Вони висвітлили проблеми, пов’язані з утилізацією небезпечних відходів, які виникли внаслідок обмеження Міністерством екології та природних ресурсів України діяльності підприємств-утилізаторів.

Кирило Косоуров повідомив, що ситуація на ринку поводження з небезпечними відходами є критичною. Основними проблемами є корупційні схеми у сфері видачі ліцензій, відсутність належної підтримки з боку влади, несприятливий інвестиційний клімат, неврегульованість законодавчої бази.

Олександр Булгаков зазначив, що підприємство «СП-Еконіка» здійснювало свою діяльність в м. Горлівка (Донецька обл.), проте після початку воєнних дій було змушене змінити своє місце розташування. Частину обладнання вдалося вивезти, і постало питання про перереєстрацію підприємства, проте Міністерство екології та природних ресурсів України відмовилось видати нову ліцензію на поводження з небезпечними відходами. Замість того, щоб підтримувати підприємства, які постраждали внаслідок бойових дій на Сході України, Мінприроди активно перешкоджає їхній діяльності.

Олексій Пиріков розповів про журналістське розслідування, яке провела їхня організація. Була здійснена незалежна перевірка підприємств, що мають ліцензії, в результаті якої виявлено численні порушення природоохоронного законодавства, зокрема відсутність технологічного обладнання, недотримання умов зберігання відходів, невідповідність адрес, вказаних у документації, фактичному місцезнаходженню.

В’ячеслав Пилипчук розповів про інвестиційні ризики, які чекають на підприємців у сфері поводження з небезпечними відходами. Зокрема, для створення ТОВ «Еконова» були задіяні інвестиції польських кампаній. Проте зараз, коли підприємство залишилося без ліцензії, ці кошти фактично втрачені. Він зауважив, що за такого підходу буде дуже важко залучити інвесторів для розвитку бізнесу в Україні.

pres konf2Учасники конференції були згодні у тому, що Мінприроди свідомо саботує ринок поводження з небезпечними відходами, лобіюючи інтереси деяких бізнес-структур. Забираючи ліцензії у підприємств, які насправді можуть утилізувати відходи, міністр таким чином поглиблює критичну ситуацію у цій сфері.

Було обговорено питання скидання небезпечних відходів у навколишнє середовище. Особливо це стосується звалищ відпрацьованих люмінесцентних ламп, які знаходять у балках, ярах та поблизу населених пунктів. Причиною цього є діяльність фіктивних фірм-метеликів, які обіцяють утилізувати відходи за невеликі кошти. Справжні фірми не можуть з ними конкурувати, оскільки вартість екологічно безпечної утилізації є значно вищою.

Таким чином, сьогоднішня політика Мінприроди у галузі поводження з небезпечними відходами призводить до масштабного забруднення довкілля токсичними речовинами та перетворення України на суцільне звалище.  

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи