Версія для друку
Відбулися громадські слухання, присвячені реконструкції ПАТ «Запоріжсталь»
17 січ. 2017

1 Zp 607x45517 січня 2017 року у м. Запоріжжя відбулися громадські слухання, на яких розглядався вплив на довкілля та здоров’я людей від планованого будівництва киснево-конверторного цеху. Будівництво цеху дозволить відмовитися від мартенівського виробництва сталі, яке є застарілим і надзвичайно шкідливим для навколишнього середовища.

Всеукраїнська екологічна ліга доклала багато зусиль для початку прозорого діалогу між промисловим підприємством і громадськістю. Після оприлюднення ОВНС будівництва киснево-конверторного цеху експерти ВЕЛ розробили багато зауважень та рекомендацій до цього документу. За ініціативи громадських організацій було проведено круглий стіл, на якому розробники проекту, експерти у галузі металургії, науковці та громадськість розглядали ОВНС і висловлювали свої пропозиції щодо його покращення.

Громадські слухання були наступним етапом, на якому наполягала наша організація, оскільки відповідно до Оргуської конвенції населення має право брати участь у процесі прийняття рішень, що стосуються довкілля.

3 Zp 607x455У заході взяла участь голова Запорізької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пірогова. Вона зазначила, що проект реконструкції важливий для міста з усіх аспектів — як економічного, так і екологічного. Запоріжжя – одне з небагатьох міст у світі, де зберіглося мартенівське виробництво сталі. Технологічні процеси та обладнання є морально і фізично застарілими, що зумовлює значне забруднення міста. Вона запевнила мешканців міста, що робота над опрацюванням ОВНС триває і Всеукраїнська екологічна ліга буде тримати на контролі урахування всіх зауважень громадськості. «Таке відкрите обговорення - це надзвичайно позитивний крок і я сподіваюсь, що його підтримають інші підприємства і не будуть приховувати інформацію, що стосується забруднень», - зауважила Ірина Миколаївна, голова Запорізької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги.