Версія для друку
Громада Обухова проти використання місцевого полігону для захоронення промислових відходів
17 лют. 2017

17 лютого 2016 року представники Всеукраїнської екологічної ліги приїхали підримати громаду міста Обухова, яка звернулася до нашої організації з проханням допомогти розв’язати проблему з полігоном ТПВ. Громадськість та мешканці Яблуневого мікрорайону обурені тим, що Київський картонно-паперовий комбінат наразі використовує місцевий полігон ТПВ для захоронення відходів свого виробництва. Проте він вже вичерпав свій проектний ресурс, і зараз постає питання про відкриття другої його черги. Ми поділяємо стурбованість місцевих мешканців можливим негативним впливом нового полігону на довкілля та здоров’я людей.

Obuhiv1 500x375На зустрічі з громадою Обухова були присутні представники місцевої влади, громадських природоохоронних організацій та мешканці, проте з Київського картонно-паперовий комбінату не було жодного представника.

Всеукраїнська екологічна ліга виступає категорично проти розширення полігону ТПВ та наполягає на його рекультивації. Крім цього, ми вимагаємо здійснити відбір проб води та ґрунту біля діючого полігону для визначення ступеня його небезпечності.

Минулого року Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до відділужитлово-комунального господарства,транспорту та благоустрою Обухівської міської ради з проханням надати інформацію щодо фактичного екологічного стану полігону, а також наявності забруднюючих речовин у воді та ґрунті біля полігону. На жаль, на запит була отримана формальна відповідь щодо «регулярних перевірок полігону Державною екологічною інспекцією». Ми, громадські екологи, обурені тим, що державна екологічна інспекція не виявила перевищення рівня забруднення, оскільки будь який полігон або сміттєзвалище є екологічно небезпечним об’єктом.

Мешканці, які живуть поруч зауважують, що діючий полігон спричинює багато проблем, наприклад, влітку на ньому регулярно виникають пожежі, їдкий дим від яких отруює навколишнє середовище. Це свідчить про порушення Правил експлуатації полігонів побутових відходів, зокрема про відсутність достатнього пересипання ґрунтом шарів сміття та ігнорування протипожежних заходів.