П'ятниця 29 бер. 2024
Школярі Запорізької області допомагають птахам пережити зиму
31 січ. 2017

Допомога зимуючим птахам стала доброю традицією для учнів Омельницької філії імені академіка М.А.Доллежаля навчально-виховного комплексу «Основа» Преображенської сільської ради Оріхівського району Запорізької області. В цьому році, в ході акції ВДС "Екологічна варта" «Наша допомога птахам», школярами було виготовлено і розвішано імпровізовані «їдальні» для пернатих, які мерзнуть в холодні зимові дні.

Екологічні уроки, присвячені життю птахів в холодну пору року, проводить вчитель географії та екології Наталія Іванівна Барко. Разом з членами еколого-біологічної філії науково-дослідницького краєзнавчого об’єднання «Астер» педагог знайомить школярів з видами птахів, що залишаються зимувати в рідних краях, супроводжуючи свої розповіді фотографіями відповідних птахів, аудіо-записами їх «голосів». Окрема увага приділяється виготовленню і облаштуванню зимових годівниць.

«Зима для птахів страшна не холодом, а голодом, – розповідає учням Наталія Іванівна. – Якщо птах отримає достатньо їжі, він зможе витримати сильні морози. Проте багато з них не зможуть пережити холодну пору року без допомоги людей».

Школярі з великою відповідальністю підходять до організації годівниць для птахів. Під керівництвом вчителя вони вже декілька років виготовляють і вивішують будиночки на території школи. 

ptah1 zpВ один з останніх морозних днів січня 2017 року учні 10 класу Юлія Цілина, Наталія Білоконь, Аліна Цибульська та Олег Ізваров поповнювали свіжим кормом годівниці у шкільному парку, аж раптом побачили на снігу птаха, схожого на сову. Обережно, аби не злякати «знахідку», школярі наблизилися до пернатого. Взявши птаха у руки та оглянувши його, школярі виявили кілька краплин крові біля дзьоба, інших пошкоджень не було. Значить пташина впала на землю найвірогідніше від зіткнення з лінією електропередач, що саме проходить поряд. 

ptah2 zpБуло визначено, що це не просто птах родини Совових, а Пугач звичайний -  рідкісний вид, занесений до Червоної книги України. 

Пугач веде осілий спосіб життя. Живиться переважно дрібними гризунами. Активний у сутінках та вночі. Політ пугача повільний, безшумний, зазвичай низько над землею. Вдень він сидить на гілках біля стовбура в центрі або в нижній частині крони дерева. Наприкінці січня, на початку лютого у пугачів починається період токування (шлюбний період). 

Було вирішено посадити птаха на гілку дерева. Кілька хвилин пугач сидів нерухомо, а потім злетів і, махнувши на прощання крилом своїм рятівникам, перелетів у густу крону зеленої туї. З іншого боку саду злетів ще один птах і, пролетівши над здивованими школярами, приєднався до свого друга (а може подруги).

Вже наступного дня члени НДКО «Астер» провели серед школярів агітаційно-роз’яснювальну роботу з охорони рідкісних птахів – пугачів звичайних, пара яких обрала собі за дім шкільний сад.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи