Версія для друку
Зарибнення Дніпра у Всесвітній день водних ресурсів
22 бер. 2017

Зариблення Дніпра 2017 1З нагоди відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів 22 березня 2017 року в центрі Києва на набережній Гідропарку відбувся яскравий та масш­табний захід із зариблення Дніпра, який організу­вали та провели Всеукраїнська екологічна ліга та Асоціація рибалок України.

Багато років річка Дніпро перебуває в критично­му стані. Береги хаотично забудовуються, знищую­ться природні нерестовища, заплавні луки та протоки. Течію річки руйнують і розривають земснаряди, змінюючи ре­льєф дна й конфігурацію берегової сму­ги. Внаслідок цього ділянка річки між мостами «Метро» і «Патона» (м. Київ) настільки обміліла, що з води вже визи­рає «новий» острів.

Зариблення Дніпра 2017 3Вода у деяких місцях Дніпра являє со­бою суміш бруду, мулу та водоростей. Це спричинено переважно скиданням заб­руднюючих речовин, які потрапляють у річку з комунальними та промисловими стоками.

Особливо значним є негативний вплив комуналь­ного господарства через формування великих обсягів стічних вод, зокрема тих, що не обліковуються. Заб­руднення Дніпра також пояснюється надзвичайно по­ганим станом очисних споруд.

Зариблення Дніпра 2017 4

Усі ці чинники зумовили знищення видового різно­маніття водойми та зростання маси стійких проти заб­руднення гідробіонтів. За рекомендаціями вчених, для природної біологічної меліорації у Всесвітній день водних ресурсів було випущено понад 5 тонн молоді рослиноїдних видів риб (товстолобик, білий амур, короп). Кошти на зариблення надав Фонд охорони навколишнього природ­ного середовища України.

Зариблення Дніпра 2017 2Під час заходу краєзнавці На­ціонального еколого-натураліс­тичного Центру Міністерства ос­віти України та Всеукраїнська екологічна ліга провели пізна­вальний зелений урок для дітей-сиріт, дітей-переселенців та учнів Київської школи № 5, що перебу­ває під патронатом Соціального Центру Української православної церкви Київського патріархату. Діти взяли участь у конкурсах, іграх та скуштували смачні рибні страви.