П'ятниця 29 бер. 2024
Законопроект, який захищає водні ресурси
28 жовт. 2016

Всеукраїнська екологічна ліга приділяє значну увагу проблемам забруднення водних об’єктів, оскільки більшість з них зараз перебуває у кризовому стані. Зокрема, вода у деяких місцях річки Дніпро представляє собою суміш бруду, мулу та водоростей, що вказує на критичний стан річкової екосистеми. Це викликано переважно скидом забруднюючих речовин, які потрапляють у річки з комунальними та промисловими стоками.

Нині в Україні масово застосовуються мийні засоби на основі фосфатів. Вони є одним з головних чинників забруднення поверхневих водних об’єктів, зокрема, тих що є джерелами питного водопостачання. Крім цього, вони призводять до розвитку таких негативних процесів як евтрофікація (цвітіння) води.

Ще у 2011 році фахівці Всеукраїнської екологічної ліги розробили законопроект «Про державне регулювання у сфері мийних засобів», який забороняє ввезення на територію України мийних засобів на основі фосфатів, проте тоді він не отримав підтримки у депутатів.

У жовтні 2016 року народні депутати України Олег Недава, Іван Рибак, Сергій Шахов, Альона Бабак, Сергій Сажко, Дмитро Колєсніков, Павло Дзюблик, Остап Єднак, Ірина Суслова та Анатолій Дирів внесли на розгляд Верховної Ради України Проект Закону «Про державну політику у сфері поводження із мийними засобами» № 5182-1 від 07.10.2016.

Завдяки цьому законопроекту буде створено правові підстави та умови для обмеження виробництва, ввезення на митну територію України та реалізацію мийних засобів, що містять фосфати і, водночас, стимулювання наукових досліджень та інноваційних розробок у сфері мийних засобів, що відповідають кращим європейським стандартам.

«Кожного року річки України страждають від «цвітіння» води та замору риби, і кожного року не робиться жодних кроків щодо попередження та усунення цієї проблеми. Існують заходи з оздоровлення річок, які потребують значних коштів, але є й такі, які не потребують бюджетних коштів взагалі. Прийняття цього законопроекту – один з таких прикладів, і ми вдячні народним депутатам України, які свідомо намагаються покращити стан водних ресурсів в нашій країні», – коментує ситуацію голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Нагадаємо, що у вересні 2016 року відбулася прес-конференція, яка була присвячена екологічним проблемам р. Дніпро та його басейну.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи