Версія для друку
Засідання круглого столу «Роль жінок у відновленні Сходу України»
19 жовт. 2016

IMG 785819 жовтня 2016 р. у м. Слов’янськ відбулося засідання круглого столу «Роль жінок у відновленні Сходу України».

Організатором заходу є громадська організація «Збалансований розвиток – Схід» за сприяння проекту ПРООН/ГЕФ «Інтеграція положень Конвенцій Ріо в національну політику України».

Україна досягла певного прогресу у сфері сприяння ґендерній рівності та розширення прав і можливостей жінок після ухвалення Пекінської декларації та Платформи дій. Зокрема, було сформовано основні складові інституційного механізму забезпечення ґендерної рівності, законодавчу базу було приведено у відповідність до міжнародних стандартів. Набув розвитку потужний сектор громадських організацій, діяльність яких спрямована на уповноваження та захист прав жінок і забезпечення ґендерної рівності.

IMG 7855Проте, в Україні декларовані права та можливості особистості, незалежно від статі, реально не дотримуються. Продовжують відтворюватися упереджене ставлення й гендерна дискримінація, жінки та чоловіки загалом мають неоднаковий доступ до соціальних статусів, ресурсів, привілеїв, престижу та влади. Інтеграція української держави у світове співтовариство потребує переосмислення місця й ролі жінок у суспільстві, їх рівноправної участі в усіх сферах життєдіяльності і, зокрема, в політиці й державотворенні.

На круглому столі обговорювалися такі питання:

- Сприяння кращому впровадженню реформ та врегулюванню конфлікту на Сході України шляхом залучення жінок до прийняття управлінських рішень.

- Роль жінки-підприємця в суспільстві: особливості ведення власного бізнесу.

- Жінка – керівник: плюси і мінуси.

- Роль жінки в системі сучасної освіти.

- Культурно-просвітницька діяльність жінок як чинник національного відродження України.

- Підтримка жіночих ініціатив для підвищення спроможності місцевих громад.

- Необхідність захисту жінки під час військових конфліктів.