Четвер 28 бер. 2024
Чорне море "зацвіло"
04 серп. 2016

Активісти Всеукраїнської екологічної ліги повідомили про масове «цвітіння» Чорного моря. Можливо, не всі знають, що процес евтрофікації (того самого «цвітіння») викликаний масовим розмноженням водоростей, яке викликане потраплянням у воду забруднюючих речовин. Джерела забруднення Чорного моря можна довго перераховувати, але в першу чергу це скиди промислових стічних вод та каналізації, а також забруднення прибережних акваторій лляльними та баластними водами морського транспорту. Особливо хочеться наголосити на останньому типі забруднення.

Згідно зі ст. 67 Водного кодексу України всі судна та інші плавучі засоби мають бути обладнані ємкостями для збору лляльних та інших забруднених вод, які повинні систематично передаватися на спеціальні очисні споруди для очищення та знезараження. Проте, багато хто з власників засобів водного транспорту не дотримуються цих вимог з огляду на заощадження коштів і скидають неочищені побутові стоки просто у море.

Найнебезпечнішим є біологічне забруднення, яке спричинюється скидом відходів життєдіяльності людини (фекальних стоків) з плавучих засобів без попереднього очищення. Це призводить до розвитку патогенних мікроорганізмів та через надлишок органічних речовин викликає «цвітіння» води.

Води, які скидаються засобами водного транспорту містять велику кількість нафтопродуктів. Вони надзвичайно шкідливо впливають на екосистеми водойм: вони утворюють плівку на поверхні водних об’єктів і перешкоджають газообміну між водою та повітрям, що призводить до зниження рівня кисню і замору риби.

З огляду на це, ми вимагаємо від Державної екологічної інспекції проведення перевірок усіх засобів морського та річкового транспорту щодо запобігання забруднення баластними та лляльними водами, як це прописано в Положенні про Державну екологічну інспекцію України.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи