П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

В Корсунь-Шевченківському обговорили екологічний розвиток міст
17 черв. 2016

1517 червня 2016 року в м. Корсунь-Шевченківський (Черкаська область) відбувся круглий стіл «Підготовка та реалізація програм розвитку населених пунктів на засадах збалансованого розвитку». Захід відбувся  в рамках проекту Всеукраїнської екологічної ліги «Центр кращих практик збалансованого розвитку в Україні», який реалізується в рамках виконання проекту ПРООН/ГЕФ «Ініціативи громад щодо реалізації положень Конвенцій Ріо».

У засіданні круглого столу взяли участь голова Корсунь-Шевченківської районної ради Валерій Заболотній, депутати Корсунь-Шевченківської міської та районної рад, сільських рад, представники бізнесових структур, органів місцевого самоврядування, громадськості, працівники комунальної сфери, науковці та ЗМІ.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко привітала учасників та зазначила, що розвиток міст має базуватися з урахуванням засад збалансованого розвитку. Це означає, що економічне зростання не може відбуватися всупереч інтересам довкілля.

Вона зауважила, що для залучення коштів на збалансований розвиток міст необхідно брати участь у різноманітних проектах. Проте, як показує досвід, у багатьох містах державні службовці ніколи не мали справу з іноземними грантами. З огляду на це, Всеукраїнська екологічна ліга планує проведення практичних семінарів з написання заявок на отримання проектних коштів.

Дроботенко Світлана,директор департаменту соціально-економічного розвитку громадської спілки «Програма сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас», розповіла про засади муніципальної енергетичної трансформації та енергоощадності. Крім цього, вона присвятила частину доповіді процесу підготовки проектів (на прикладі Державного фонду регіонального розвитку). Учасників дуже зацікавили питання фінансування проектів, подання документів та критерії відбору переможців.

12

Фоміна Наталія, старший викладач кафедри хімії та хімічної технології неорганічних речовин, голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, розповіла про розробку місцевих планів дій з охорони довкілля та залучення до їх виконання бюджетних та грантових коштів. Вона зазначила, що у березні 2015 року депутати Черкаської обласної ради затвердили Стратегію розвитку Черкаської області на період до 2020 року, в яку було включено Стратегічну ціль 4 «Екологічна безпека та збереження довкілля», розроблену експертами Всеукраїнської екологічної ліги. Для цільового використання коштів екологічного податку вкрай необхідно, щоб основні заходи з поліпшення екологічного стану області були зазначені у стратегічних документах.

2Ігнатенко Олександр, кандидат економічних наук, президент громадської спілки «Екологічна Рециклінгова Асоціація України» у своїй доповіді акцентував увагу на використанні сільскогосподарських та побутових відходів в мунуципальних цілях. Він зазначив, що за розрахунками експертів потенціал біомаси, яким Україна володіє для виробництва енергії, складає близько 27 млн. т у.п. на рік, з яких 12,2 млн. т. умовного палива на рік - це відходи сільського господарства та 10 млн. т. умовного палива на рік – енергетичних культур. Сьогодні Україна не в повній мірі використовує свій потенціал. Лише 10 % (2,7 млн. т. у.п.  на рік) від загального потенціалу біомаси іде на енергетичні потреби.

Він зауважив, що стале використання вітчизняних біоенергетичних ресурсів дає змогу:

-зменшити енергетичну залежність України,

-поліпшити клімат,

-використати місцеві ресурси,

-зменшити безробіття,

-збільшити податкові надходження,

-поліпшити торгівельно-платіжний баланс країни,

-поліпшити якість надання послуг з тепло- та гарячого водопостачання.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи