Четвер 28 бер. 2024
Відбулася конференція для міністрів «Довкілля для Європи»
16 черв. 2016

780Восьма Конференція міністрів «Довкілля для Європи» відбулася 8-10 червня 2016 року у Батумі, Грузія. На заході були присутні міністри та глави делегацій з 44 країн регіону Європейської економічної комісії (ЄЕК) Організації Об’єднаних Націй (ООН).

Конференція міністрів в Батумі проводилася під гаслом: «Екологічніше, чистіше, розумніше!». На заході розглядалися наступні питання:

-багатосторонні природоохоронні угоди, механізми та заходи політики в області сталого розвитку на період до 2030 року;

-здійснення контролю за станом навколишнього середовища у всеєвропейському регіоні;

- шлях до формування нового суспільства: 10 років освіти в інтересах сталого розвитку;

- екологізація економіки в всеєвропейському регіоні;

- підвищення якості повітря в інтересах поліпшення стану навколишнього середовища і здоров'я людини.

806За результатами  Конференції було підготовлено проект декларації міністрів: «Екологічніше, чистіше, розумніше», в якому ухвалили наступне:

1. Підтвердити рішучість відігравати провідну роль в переході до «зеленої» економіки в якості одного з ключових шляхів до сталого розвитку та викорінення бідності та спрямувати інвестиції і торгівлю на надання підтримки «зеленій» економіці.

2. Провести екологізацію економік країн регіону Європейської економічної комісії. Було наголошено на необхідності зміцнення екосистем і розширення екосистемних послуг в якості частини екологічної інфраструктури, а також удосконалення сталого використання природних ресурсів. Це може бути досягнуто через екоінновації, розвиток безвідходної економіки, прозору і відповідальну ділову практику, впровадження більш чистих і ефективних виробничих процесів з точки зору використання ресурсів.

3. Схвалити добровільні всеєвропейські стратегічні рамки екологізації економіки - інструмент, що підтримує зусилля країн щодо переходу до «зеленої» економіки і в той же час сприяє досягненню Цілей сталого розвитку (ЦСР).

819

4. Позитивно оцінити значний прогрес, досягнутий за останні три десятиліття у всеєвропейському регіоні в плані зниження викидів основних забруднюючих речовин і скорочення їх впливу. Міністри виявили стурбованість тим, що забрудненість повітря як всередині, так і поза приміщеннями залишається найбільш серйозною екологічною загрозою здоров'ю та значним фактором ризику основних інфекційних захворювань.

5. Схвалити добровільну Батумську ініціативу по боротьбі за чисте повітря та ініціативи, які спрямовані на підвищення якості повітря і захист здоров'я населення та екосистем.

6. Оцінити високо прогрес, досягнутий в рамках багатосторонніх природоохоронних угод ЄЕК, і визнати необхідність посилення участі громадянського суспільства та приватного сектора в їх здійсненні.

7.  Визнати важливий внесок, який за останні 20 років внесла Програма оглядів результативності екологічної діяльності ЄЕК в якості ефективного і практичного інструменту політики.

Проект резолюції конференції

Докладніше за посиланнями:

http://www.unece.org/info/ece-homepage.html

http://efebatumi.com/en/

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи