Версія для друку
Дискусійні платформи на тему «Україна на шляху до сталого розвитку: інтеграція положень Конвенцій Ріо в національну політику України»
04 трав. 2015

ВладаУ рамках проекту ПРООН/ГЕФ «Інтеграція положень Конвенцій Ріо в національну політику України» у Києві були проведені три окремі публічні обговорення (платформи) з лідерами неурядових організацій, провідними науковцями, представниками державної влади та приватними підприємцями.

Метою дискусійних платформ є презентація та обговорення результатів аналізу стану виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо збалансованого розвитку у восьми секторах економіки України – природокористування, енергетика, транспорт та інфраструктура, поводження з відходами, виробництво, сільське господарство, міський розвиток, соціальна політика, освіта.

Тетяна Тимочко, консультант ПРООН, голова Всеукраїнської екологічної ліги зазначає, що з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, Україна прийняла зобов’язання адаптувати національні програми до європейських стандартів. Основним документом, який визначає шлях країни до гармонійного поєднання інтересів держави та збереження навколишнього середовища, є Стратегія сталого розвитку. Протягом багатьох років представники природоохоронних організацій та науковці розробляли наукові та методичні засади для створення цього документа. Проте Стратегія сталого розвитку «Україна – 2020», яка була схвалена Указом Президента України № 5/2015 12 січня 2015 року, не має нічого спільного з тим документом, яким вона має бути. На жаль, це розуміють лише експерти, які мають безпосереднє відношення до природоохоронної галузі. Саме тому цільовою аудиторією публічних обговорень є чотири категорії громадян, які  можуть брати участь у реалізації концепцій збалансованого розвитку: науковці, представники неурядових організацій, бізнесу та влади.

Громадськість2Платформа «Громадськість» відбулася 7 квітня 2015 року, її учасниками були представники таких громадських природоохоронних організацій, як Всеукраїнська екологічна ліга, «Зелений світ», «Спілка порятунку Голосіїва», «Центр аграрних реформ», Асоціація підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами, «Інформаційний центр «Зелене досьє», «Екологія-Право-Людина» та ін.  На заході були обговорені питання громадського бачення збалансованого розвитку України, участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, а також ролі громадськості в популяризації принципів збалансованого розвитку на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Наука2

Платформа "Наука" була проведена 15 квітня 2015 року. У заході взяли участь представники Інституту географії НАН України, Державного автотранспортного науково-дослідного і проектного інституту, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, Інституту агроекології природокористування НААН, Національної академії державного управління при Президентові України та викладачі вищих навчальних закладів. У ході роботи було розглянуто наукові засади Доктрини збалансованого розвитку України, внесок наукових установ у реалізацію принципів збалансованого розвитку в Україні та перспективи наукових досліджень у цій сфері.

Платформа «Влада» відбулася 28 квітня 2015 року з представниками Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, обласних державних адміністрацій. На засіданні розглядали такі важливі теми, як роль держави у формуванні та реалізації політики збалансованого розвитку, перспективи реалізації принципів збалансованого розвитку в контексті виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та питання державного управління збалансованим розвитком.

Дискусійна платформа «Бізнес» відбулася 14 травня 2015 року з участю приватних підприємців – представників ТОВ «Сігмас Еколоджі», «УКРВТОРМА», НАК «Нафтогаз України», екотехнологічної компанії «Гранік», Felix Energy Group, Торгово-промислової палати України та ін.

На засіданні було розглянуто питання законодавчого регулювання соціальної та корпоративної відповідальності бізнесу, а також участь представників бізнесу в подоланні проблем розвитку країни, формуванні та реалізації державної й регіональної політики.

Резолюція