Версія для друку
Громадська перевірка місць видобування бурштину та рекультивації порушених територій
27 серп. 2015

IMG 130725 серпня 2015 року голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко з групою експертів здійснила виїзд до бурштинових копалень у Рівненській області. За її словами, наслідки хижацького видобування бурштину є катастрофічними.

IMG 1331Через порушення кореневої системи дерева всихають і можна побачити цілі плантації рудого лісу. В процесі видобування бурштину повністю руйнується цілісність рослинного покриву, родючий шар ґрунту змішується з нижнім піщаним і екосистема цілковито втрачає здатність до відновлення. Після того, як шукачі бурштину залишають територію, вона нагадує місячний ландшафт: ті самі позбавлені життя землі з потрісканою поверхнею та кратерами.

IMG 1333Небагато хто знає про такі пейзажі, адже видобувачі здійснюють пошуки всередині лісових масивів, і зайти на цю територію сторонньому наглядачу практично неможливо.

IMG 1341Такі глибокі руйнуючі зміни навколишнього середовища не можна ігнорувати, оскільки Рівненська область є регіоном з надзвичайно високими показниками біологічного різноманіття. У цій області мешкають такі червонокнижні види, як вугор річковий, орлан-білохвіст, видра річкова, рись звичайна та ін. Всього в області знаходиться 70 видів рослин та 83 види тварин, що занесені до Червоної книги України. Крім цього, 221 вид тварин та 7 видів рослин охороняється Бернською конвенцією.