П'ятниця 29 бер. 2024
Продовжується горіння сухої трави у Зоні відчуження
08 лип. 2015

Згідно з даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, станом на 8 липня 2015 року пожежники продовжують гасіння осередків тліючого торфу у селаї Ковшилівка і Глінка (Київська область).

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що під час низових пожеж вигоряє уся трав’яниста підстилка, частково кора та гумус. При цьому більша частина радіонуклідів переходить у золу, недопал та аерозолі. За допомогою газодимових шлейфів вони переміщуються на прилеглі території, а дрібнодисперсні радіоактивні аерозолі розносяться вітровими потоками та призводять до підвищення радіоактивного фону на віддалених територіях.

Всеукраїнська екологічна ліга висловлює занепокоєння з огляду на ситуацію, що склалася на території Зони відчуження та наполягає на негайному вжитті заходів, що включають:

- впровадження системи постійного моніторингу рівня радіоактивного забруднення на території Зони відчуження;

- розроблення та реалізацію системи заходів для запобігання радіоактивним лісовим та степовим пожежам;

- створення системи захисту населення, яке проживає на територіях поблизу Зони відчуження, та відшкодування збитків, завданих радіоактивними пожежами;

- посилення готовності служб, які відповідають за ліквідацію пожеж у цій зоні, до надзвичайних ситуацій та їхнє забезпечення необхідною технікою та оснащенням;

- проведення систематичних наукових досліджень міграції радіонуклідів ґрунтовим профілем та їхнього накопичення у живих організмах. 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи