Вівторок 16 квіт. 2024
Жорстокі розваги: у Вінницькій області дельфіни протягом 4 років живуть у звичайному санаторському басейні
06 лип. 2015

dolphins 1До Всеукраїнської екологічної ліги звернувся Реп’ях А. Г., директор санаторію «Поділля» м. Хмільник (Вінницька область), зі скаргою на жорстокі умови утримання дельфінів у місцевому «дельфінарії», який був облаштований на території цього санаторію. 2 липня 2015 року експерти ВЕЛ Марія Пазиніч та Ігор Музикін разом з начальником рятувально-водолазної служби ГО «ТОВРЯТВОД» Олександром Середою виїхали у для з’ясування обставин утримування дельфінів.

dolphins 2Як виявилося, 4 роки тому кмітливий підприємець Когут Борис Іванович вирішив влаштувати дельфінарій, орендувавши басейн, призначений для купання людей. Не зважаючи на численні порушення Правил і норм утримання дельфінів в умовах неволі, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України у 2012 році, Когут Б. І. протягом всіх цих років утримував п’ятьох (!) дельфінів у басейні глибиною 1.8 м в так званому «дельфінарії» «Доктор-дельфін». Тиждень тому три дельфіни були вивезені у невідомому напрямку, проте Борис Іванович ніяк не прокоментував даний факт, зазначивши лише те, що дельфіни були вивезені у м. Скадовськ (Херсонська область).

dolphins 5Анатолій Реп’ях зазначив, що оскілки басейн не був призначений для утримування морських ссавців, за цей час він значно пошкодився і наразі знаходиться в аварійному стані. У технічному приміщенні під басейном експерти Ліги побачили місця протікання води та сольові відклади на стелі. На дні самого басейна знаходяться численні тріщини, які можна побачити неозброєним оком.

Крім надзвичайно малого розміру басейну були виявлені й інші порушення, зокрема: відсутність природної морської води, небезпечне для дельфінів покриття басейну (кахель), відсутність карантинного басейну та ін. Борис Когут відмовився надавати коментарі щодо походження дельфінів, умов їхнього утримання та долі зниклих дельфінів і просто зник після демонстрації басейну.

Варто зазначити, що в умовах діючого мораторію на перевірки суб’єктів господарювання подібні порушення природоохоронного законодавства вже стали нормою. Оскільки для перевірок необхідне розпорядження Кабінету Міністрів України, несумлінні підприємці користуються можливістю заробляти за рахунок нищення природи.

Докладніше

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи